Fotograf dumpet i skrivning

  FLERMEDIALITET. En svensk fotograf risikerer at blive fyret, fordi han ifølge ledelsen ikke er god nok til at skrive.

 

 

FLERMEDIALITET. En svensk fotograf risikerer at blive fyret, fordi han ifølge ledelsen ikke er god nok til at skrive.

Den svenske NWT-aviskoncern, der blandt andet udgiver Nya Wermlands-Tidningen, har stillet krav om, at 15 fast-ansatte fotografer i fremtiden også skal skrive. Fotograferne fik cirka to ugers oplæring, derefter skulle de bevise, at de også kunne skrive. I første omgang dumpede ledelsen flere, men så blev prøvetiden forlænget til i alt halvandet år. Da den udløb i april, vurderede ledelsen, at alle undtagen én fotograf havde bestået opgaven.

»Forhandlingerne om, hvad der skal ske med fotografen, er endnu ikke afsluttet,« siger tillidsrepræsentant Marie Blomgren, men fortæller, at ledelsen tidligere har sagt, at der kunne blive tale om fyringer.

Ifølge Marie Blomgren er problemet, at selv om prøveperioden har været på halvandet år, så har fotografen, der arbejder på en mindre avis, ikke skrevet ret meget. Derimod har fotograferne på Nya Wermlands-Tidningen brugt cirka 40 procent af arbejdstiden på at skrive, og har derfor fået meget mere øvelse end fotograferne på de små aviser.

Fred Jacobsen, næstformand i Journalistforbundet, vil ikke afvise, at noget lignende kunne ske i Danmark.

»Ledelsen er i sin gode ret til at fyre en medarbejder, hvis den vurderer, at han ikke kan udfylde sin plads. Det kan vi ikke forhindre,« siger han.
Derfor foreslår Fred Jacobsen, at arbejdspladserne laver nogle personalepolitikker, der sikrer, at medarbejderne ikke pludselig bliver sat til noget, de ikke magter.

»Folk skal oplæres og have tid til at træne de nye funktioner,« siger han.
I Danmark er det endnu sjældent, at fotografer skriver, siger Pressefotografforbundets formand, Lars Lindskov. Men efterhånden som overenskomsterne tillader, at faggrænserne blødes op, er det vigtigt, at medlemmerne ruster sig til at kunne klare flere funktioner, siger han. 

0 Kommentarer