Fotoformand: ”Forfærdeligt og uforståeligt” at BT’s fotoafdeling lukker

BTMX går i Ekstra Bladets fodspor og vil fyre avisens faste fotografer og kun bruge freelancere. Uforståelig beslutning, mener pressefotografernes formand: ”Det giver altså en helt anden sparring og dynamik i den redaktionelle proces, hvis man har faste fotografer”

Hele fotoafdelingen på BT skal nedlægges, og de fem faste fotografer bliver fyret. Sådan lød udmeldingen ifølge Journalistens oplysninger fra ledelsen på BTMX til medarbejderne på et orienteringsmøde her til formiddag i forbindelse med, at redaktionerne på BT og Metroxpress bliver slået sammen til en samlet redaktion, der skal levere stof til begge aviser.

Dermed skal BTMX kun bruge freelancefotografer, da Metroxpress allerede tilbage i 2013 nedlagde avisens fotoafdeling.

”Det er en katastrofe. Ikke kun for fotograferne, men også for mediebrugerne,” siger Pressefotografforbundets formand, Lars Lindskov, til Journalisten.

”Det er både forfærdeligt og uforståeligt. Der er desværre ved at gå mode i at nedlægge avisernes fotoafdelinger. Jeg anerkender, at mediebranchen er hårdt ramt af faldende indtægter. Det skal man selvfølgelig forholde sig til. Men i en verden og et nyt medieudbud, som aldrig har været mere visuelt, så er det uforståeligt, at man ikke vil fastholde den værdi, der ligger i, at fotojournalisterne er fast tilknyttet redaktionerne og indgår i den daglige idéudvikling,” siger Lars Lindskov.

Ekstra Bladet lukkede fotoredaktionen sidste år

Sidste år kunne Journalisten fortælle, at Ekstra Bladet også valgte at nedlægge fotoafdelingen og fyrede de fire faste fotografer for i stedet at bruge freelancere.

Og I efteråret 2016 gjorde landets næststørste mediehus Jysk Fynske Medier også et stort indhug i antallet af faste fotografer, da koncernen under en stor sparerunde skar 10 fotografstillinger væk ud af i alt 46 stillinger.

Men det er en helt forkert prioritering af avisledelserne at fyre forholdsmæssigt flest fotografer, når der skal spares, mener pressefotografernes formand.  

”Hvis medierne skal kunne tage betaling for deres indhold, så bliver de nødt til at prioritere den visuelle journalistik meget mere, end de gør i dag. Jeg er bange for, at den nedadgående kurve for medierne bøjer endnu mere nedad, når man prioriterer på denne måde,” siger Lars Lindskov.   

”Det er på tide med et eftersyn af de danske avisers ledelser. Freelancefotografer er også dygtige, men det giver altså en helt anden sparring og dynamik i den redaktionelle proces, hvis man har faste fotografer, som er en fast del af det redaktionelle miljø. Det er naivt af avisledelserne, at de ikke tager det med i deres overvejelser,” fortsætter han.

Ledelsen vil ikke udtale sig

Lars Lindskov peger på listen over projekter, som de seneste år er blevet nomineret til Cavling-prisen.

”I den daglige avisproduktion sker der altså noget, når folk løbende produktudvikler sammen. Hvis man ser på nogle af de seneste års nominerede projekter til Cavling-prisen, så har der ofte været en fotojournalist med i nomineringen, fordi fotografen har samarbejdet med journalisterne om produktet. Det er en overvejelse værd,” siger Lars Lindskov.

Ledelsen i BTMX ønsker ikke at udtale sig.

"Som udgangspunkt udtaler ingen fra ledelserne hos MX, BT og Berlingske Media sig, mens der pågår forhandlinger. Lige nu er fokus rettet mod at opnå de bedste resultater gennem de interne forhandlinger, der foregår," skriver Gitte Bisse Bertelsen fra Berlingske Medias kommunikationsafdeling i en mail til Journalisten.

data_usage
chevron_left
chevron_right