Fotoforbud på Danmarks største hestestævne

Mediefolk blev udelukket fra at filme og fotografere træningen ved årets største hestebegivenhed - et arrangement, der tidligere er blevet kritiseret for dyremishandling. Hestemagasin overvejer at bruge skjult kamera næste gang.

Mediefolk blev udelukket fra at filme og fotografere træningen ved årets største hestebegivenhed – et arrangement, der tidligere er blevet kritiseret for dyremishandling. Hestemagasin overvejer at bruge skjult kamera næste gang.

Danmarks største hestebegivenhed, Hingstekåringen i Herning, havde i år forbudt fotografering og filmoptagelse på træningsområdet. Optagelser fra stævnet gav i 2009 dårlig omtale, da flere eksperter på TV 2 vurderede, at heste blev mishandlet under træningen.

Et af de medier, der ikke måtte fotografere eller filme, er Epona.tv, der laver tv og skriver om heste.

»Vi har flere gange kunnet dokumentere, at de regler, som blandt andre Dansk Ride Forbund har nedfældet, og som skal varetage hestens tarv, ikke overholdes. Hverken til hingstekåringen eller andre arrangementer. Det skulle undre mig, hvis det har ændret sig,« siger Luise Thomsen til Journalisten.dk. Hun står sammen med Julie Taylor bag Epona.

Ifølge Julie Taylor forbyder Dansk Varmblod adgang til træningsområdet, fordi det, der foregår, ikke tåler at komme på Youtube. For nogle år siden lavede Epona optagelser ved det samme stævne, som havnede i TV 2-programmet Lige På og Sport. Dengang kritiserede Dyrenes Beskyttelse træningsmetoderne.

Pressechef for Dansk Varmblod Thomas Bach Jensen, der arrangerer den årlige hingstkåring, siger, at fotoforbuddet udelukkende var lavet for at beskytte rytterne for negativ omtale. Han forsikrer, at "der ikke foregår noget som helst, som ikke må ske".
»Men vi har valgt at bede om, at der ikke blev fotograferet eller filmet, da der har været optagelser ved andre stævner, som er blevet klippet og vist ude af kontekst,« siger Thomas Bach Jensen til Journalisten.dk.

Hvilke optagelser drejede det sig om, og hvem har haft de dårlige erfaringer?
»Det vil ikke være i nogens interesse, og det vil der ikke komme noget godt ud af.«

Luise Thomsen fra Epona forstår ikke, at Dansk Varmblods pressechef ikke uddyber den forklaring.
»Enten har vi manipuleret vores optagelser, eller også er der et omfattende hestemisbrug i sporten. Men når Thomas Bach Jensen ikke vil svare på, hvilken kontekst vi har glemt at fortælle om, ser jeg det som et udtryk for, at det står grelt til i sporten. Vi har knap nok klippet i vores optagelser, så jeg kan ikke engang fantasere mig til, hvad vi skulle have gjort,« siger hun.

Thomas Bach Jensen forstår derimod ikke, at Epona ikke accepterer de opsatte regler.
»Det er et privat arrangement, så vi kan selv bestemme,« siger han.

Thomas Bach Jensen forklarer efterfølgende i en mail, at den oprindelige tanke var at skabe ro for de ryttere, der skal varme op til konkurrenceklasserne.
»I øvrigt tilses opvarmningen af en teknisk delegeret, der er uddannet til at gribe ind, hvis han/hun overværer, at reglerne om bl.a. håndtering af hestene ikke bliver overholdt,« skriver han blandt andet.

Den køber Luise Thomsen ikke. Hun har før oplevet, at de officials, der tilser opvarmningen af hestene, rettede opmærksomheden mod journalisterne og ikke hestene. Det skete ved et world cup-stævne i Odense i 2010.
»Året forinden havde vi dækket stævnet og filmet en hest, der havde en blålilla tunge hængende ud af munden. Sandsynligvis fordi blodtilførslen til tungen blev blokeret af et konstant hårdt træk i den metalstang, som hesten havde i munden. Rytteren red sådan i mindst halvanden time, og ingen skred ind, selv om mindst en tilskuer klagede.«

Det kom på Youtube, det skabte debat, og blandt andet The Guardian skrev om det, siger Luise Thomsen.

Hun forklarer, at Epona nu overvejer, hvorvidt man skal bruge skjult kamera til kommende stævner, der forbyder video og fotografering.

0 Kommentarer