Fotochef skal være menig fotograf

Per Folkver skal ikke længere være fotochef på Politiken. Han skal være menig og gå til pressemøder og tage billeder af de bedste æggebægre. Fotojournalist Thomas Borberg overtager chefjobbet og vil satse på nettet. (opdateret.)

Per Folkver skal ikke længere være fotochef på Politiken. Han skal være menig og gå til pressemøder og tage billeder af de bedste æggebægre. Fotojournalist Thomas Borberg overtager chefjobbet og vil satse på nettet. (opdateret.)


Politikens fotochef vil fra 1. juni være fotojournalist Thomas Borberg, der overtager jobbet efter Per Folkver, som har haft stillingen siden 2001. Per Folkver skal i stedet være menig fotograf på Politiken.

Per Folkver, som er 56 år, begyndte som reportagefotograf i 1979 og var i 1983 medstifter af fotogruppen Ragnarok. I midten af 90'erne var han billedredaktør på Politiken, før han blev fotochef.
»Jeg skal holde op, fordi jeg har 10 gode arbejdsår tilbage, hvor jeg skal se, om jeg stadig kan fotografere.«

Blev de trætte af dig?

»Nej, det er mit eget forslag, og det har jeg så fået lov til. Jeg er jo grænseløst egoistisk og vil se, om jeg stadig kan. Jeg bliver fuld af glæde og rædsel, når jeg åbner avisen. Jeg ved godt, hvor dygtige fotograferne og freelancerne er her i huset, og jeg opfatter ikke mig selv som særligt dygtig, så der skal hårdt arbejde og knofedt til. Jeg er jo halvgammel.«

Tror du, at du kan finde ud af at holde kæft, når det er påkrævet?

»Med Thomas får vi en ny frisk kost, men jeg skal ikke holde kæft. Hvis man holder kæft på Politiken, så er man dødsdømt, og det er avisen også. Jeg skal dog ikke blande mig i det ledelsesmæssige ud over at hviske ting i øret på Thomas, hvis han ønsker det. Jeg sætter mig ned bagerst og bliver yngste mand og skal have en helvedes masse hjælp af alle de unge.«

Kan du overhovedet bruge et moderne kamera?

»Jeg har hele tiden købt det nyeste. Jeg har ikke været sådan en chef, hvor medarbejderne kunne sige, at jeg jo ikke har taget et billede de sidste 10 år. Hvis man ikke skifter spor, så risikerer man at blive sur og falde i søvn. Måske var jeg ved at blive blive sur. Efter seks til syv år bør man nok søge sin egen stilling sådan helt generelt.«

Skal du så slet ikke have en fin cheftitel som så mange andre på Politiken?

»Nej! Jeg skal være Per Folkver, fotograf. Jeg skal ud til cafékontrol, seks bedste æggebægre og pressemøder.«

37-årige Thomas Borberg er uddannet fotojournalist. Han vil forsøge at fastholde papiravisens visuelle identitet, samtidig med at der skal satses mere på nettet.

»Som udgangspunkt er papiravisen et kæmpe skib, der sejler deruda', og vi er i den rigtige retning. Vi skal blive ved med at tage chancer, som Per Folkver altid har gjort. Når man åbner Politiken, så skal man have noget, man ikke forventer,« siger Thomas Borberg.

Den kommende fotochef mener samtidig, at Politiken ikke har været dygtige nok til at udnytte mulighederne på nettet.

»Alt det, papiret kan, er vi for dårlige til at føre over på nettet. Måske skal det præsenteres på en anden måde. Når fotografen tager ud og laver en still-reportage, skal han måske have mere tid og et videokamera med til en multimedieproduktion. Det er så mit job at få ambitionerne på begge platforme til at hænge sammen«, siger Thomas Borberg.

0 Kommentarer