Efter at nettet har overtaget den hurtige nyhedsformidling, er det klassiske nyhedsbillede blevet klemt i papiravisen, mener fotograf på Politiken Jens Dresling på baggrund af Årets Pressefoto. Fotochef Per Folkver forsvarer avisens billedpolitik.
"Hvis det ikke snart bliver bedre, så der rent faktisk kommer reportagebilleder i avisen – dagligt – så overtager nettet snart alt fotojournalistik," skrev Jens Dresling på sin blog i en kritik af Politikens billedpolitik.
Og Jens Dresling udbygger nu over for Journalisten.dk sine synspunkter:
»Dét at tage et godt pressefoto handler ifølge min overbevisning om at være på stedet, når der sker noget,« siger Jens Dresling.
Men i dag kæmper Politiken – og andre "langsomme" papiraviser – ifølge Jens Dresling med at illustrere historier, der er svære at fotografere.
»Begivenhederne er flyttet over på nettet – for eksempel Nørrebro-urolighederne eller Pia Kjærsgaards sigende grimasse under finanslovsforhandlingerne. De billeder kommer i dag på nettet,« påpeger Jens Dresling.
I stedet kommer der billeder af – ofte iscenesatte – cases i papiravisen. For eksempel en stresset sygeplejerske fotograferet i sit eget hjem.
»Jeg savner det gode billede af den fælles begivenhed i avisen. Det gode øjeblik,« fastslår Jens Dresling.
Jens Dresling ser Årets Pressefoto som et symptom på problemet. Han påpeger, at de to Politiken-fotografer, der vandt store priser for deres billeder, slet ikke var på arbejde for avisen, da de tog billederne. Jan Grarup arbejdede for Stern, og Peter Hove Olesen havde taget ferie.
"Hvis man skal sige noget omkring vinderbillederne fra Politiken, så synes jeg det med alt tydelighed viser hvor stor fotokrisen på Politiken er," skrev han på sin blog.
Fotochef på Politiken Per Folkver afviser kritikken.
»Rygtet om reportagefotografiets død er stærkt overdrevet,« påpeger Per Folkver. Han mener, Politiken har masser af reportagebilleder i avisen. Men han siger også, at der er en løbende justering af, hvordan fotos bruges på de forskellige platforme.
»På Politiken kæmper vi selvfølgelig med at få højnet kvaliteten af vores billeder – og den måde, vi bruger dem på. Det gælder både for den måde, vi bruger billeder på nettet på, men bestemt også i papiravisen. Der stilles forskellige krav til papir og net, men kravet om høj kvalitet gælder begge steder,« fastslår han.
Til den konkrete kritik af, at fotograferne ikke var på arbejde for Politiken, da de tog deres vinderbilleder, og at deres foto ikke er blevet prioriteret, forklarer han, at Jan Grarups vinderbilleder – taget på reportagetur for Stern – blev overhalet af krigen i Gaza. De trykkes i en kommende udgave af Politikens tillæg PS.
Per Folkver kan ikke se noget besynderligt i, at Politiken vinder priser for billeder, som er taget af fotografer, der vælger at bruge deres ferie på reportagen.
»Peter Hove Olesen valgte at holde ferie i USA under valget og havde taget et kamera med. Og jeg er ikke ham, som forhindrer Politikens fotografer i at opføre sig engageret. Og det forekommer mig fuldstændig idiotisk, at vi ikke skulle være stolte af at han er dygtig til at fortælle en fotografisk historie. Også i sin fritid.«
Per Folkver afviser også, at det er problematisk for Politiken – der bryster sig af sine priser – at Jan Grarups billeder er finansieret af det tyske magasin Stern.
»At Politiken, Jan Grarup og i det aktuelle tilfælde Stern er i stand til at håndtere en ordning, hvor Jan i en kort periode løser en fotografisk opgave for dem, tyder på stor smidighed. Hans arbejde, engagement og utroligt høje fotografiske standard er en konstant inspiration for os andre. Skulle der sidde fotografer og føle det modsatte, så har de efter min mening et meget stort fagligt problem.«
Jens Dresling mener, at Journalisten.dk's omtale af diskussionen har været lige lovlig dramatisk. Han understreger, at hans kritik hverken er rettet mod Per Folkver eller fotografkollegerne på Politiken.
»De to vindere er jo netop ude at fange det gode øjeblik. Det er fremragende billeder.«
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Jeg laeser som regel Ekstra Bladet, fordi jeg vaelger en avis for at se billeder.
Hvis Jens Dresling mener noget, saa burde man lytte efter. Jens er en af de dygtigste PF'er i Danmark og har altid vaeret bevidst og meget fagligt engageret.
Tilgiv venligst at jeg sidder med engelsk tastatur.