Forvirring over GDPR i Gribskov

Skal man som fotograf indhente samtykke fra samtlige deltagere, hvis man dækker et borgermøde på en skole? Det blev ugens store spørgsmål på Netavisen Gribskov, efter at en mail tikkede ind fra kommunen. Læs her, hvad de lærte
  • Martin Foldgast
    Man kan da ikke holde offentlige møder og ikke lade pressen dække det, mener fotojournalist på Netavisen Gribskov Allan Andersen.
07.09.2018 · 15:13

”Vi skriver til jer for at gøre opmærksom på, at lovgivningen om persondata stiller nye krav i forhold til behandling af personoplysninger.”

Sådan begynder en mail, Gribskov Kommunes kommunikationschef onsdag over frokost sendte til de lokale og regionale medier i den nordsjællandske kommune.

En mail, som har bidraget gevaldigt til forvirringen om, hvordan fotografer og journalister skal forholde sig til de nye persondataregler, som trådte i kraft med GDPR-forordningen den 25. maj.

”Er de blevet sindssyge”

Kommunen skrev til de lokale medier, at de nye regler har betydning for mediernes optagelser af lyd og billeder fra kommunens arrangementer, ”særligt for arrangementer som afholdes på ikke frit-tilgængelige steder som for eksempel en skole”.

”Som medievirksomheder er I selvstændigt dataansvarlige for jeres behandling af personoplysninger, herunder for at indhente det fornødne samtykke fra de tilstedeværende,” skrev kommunen også i mailen.

”Jeg kiggede på den mail og tænkte: Undskyld, er de blevet sindssyge,” siger Allan Andersen, fotojournalist på Netavisen Gribskov.

”Man kan da ikke holde offentlige møder, hvor man for eksempel drøfter udviklingen af et boligområde, og så ikke lade pressen dække det,” siger Allan Andersen.

Risikerede bøde

Inden mailen fra kommunen havde Netavisen Gribskov tilmeldt sig et dialogmøde i Vejby i sidste uge. Netavisen havde skrevet til kommunen, at netavisen ville dække dialogmødet, blandt andet med videooptagelser.

Derefter talte redaktør for Netavisen Gribskov David Abildgaard i telefonen med Gribskov Kommune, som gjorde ham opmærksom på, at hvis de ville dække dialogmødet, skete det på avisens eget ansvar.

”De henviste til Datatilsynet og sagde, at hvis vi overtrådte deres regler, risikerede vi en bøde,” siger David Abildgaard.

Og onsdag fulgte Gribskov Kommune altså op med en mail til alle lokale medier om de nye persondataregler.

Ikke-frit tilgængelige områder

Ifølge Camilla Lindhardt, chefjurist i Gribskov Kommune, har kommunen netop ikke forsøgt at tage stilling til, om de nye persondataregler betyder, at medierne skal indhente samtykke fra hver enkelt deltager, hvis de for eksempel dækker et borgermøde på en skole.

”Det er en orientering til medierne om, at de skal være selvstændigt opmærksomme på at overholde persondataforordningen. Som udgangspunkt kan man ikke optage på ikke-frit tilgængelige områder uden samtykke. Og i vores optik er det ikke et frit-tilgængeligt område, hvis der for eksempel er tale om et borgermøde på en skole,” siger Camilla Lindhardt.

Hun henviser til, at borgermøder typisk kræver, at man tilmelder sig på forhånd, at der vil være loft over antallet af deltagere på grund af brandtilsyn, og at det som regel finder sted i et lukket lokale som for eksempel et klasseværelse.

”Det er jo ikke som 1. maj i Fælledparken et sted, hvor alle bare kan komme forbi,” siger Camilla Lindhardt.

Alene en orientering til pressen

Gribskov Kommune er i dialog med Datatilsynet om, hvordan de nye persondataregler skal fortolkes, men forholder sig i den forbindelse ikke til, hvordan medierne skal stille sig.

”Det her er alene en orientering til pressen om, at de er selvstændigt ansvarlige. Hvis og såfremt der skal indhentes et samtykke, så er det jer selv, der skal stå for det. Så de ved, at det ikke ligger implicit, at fordi vi holder et borgermøde, så kan pressen optage det,” siger Camilla Lindhardt.

På Netavisen Gribskov tog David Abildgaard selv kontakt til Datatilsynet torsdag, som bekræftede ham i, at pressen fortsat har videre beføjelser til at referere og rapportere fra offentlige møder, end hvad GDPR-forordningen tilskriver. Men det kræver, at man som medie er tilmeldt både Pressenævnet og Datatilsynet.

Tilmelder sig Datatilsynet

”Vi har altid været tilmeldt Pressenævnet, men har ikke været klar over, at man også skulle være tilmeldt Datatilsynet. Så det er vi i proces med at blive nu,” siger David Abildgaard.

Birgit Kleis, kommitteret ved Datatilsynet, bekræfter over for Journalisten, at hvis man som medie er tilmeldt Pressenævnet og Datatilsynet, er man undtaget fra de nye skærpede persondataregler.

”Man anmelder sig til Pressenævnet, og hvis man også anmelder sig til Datatilsynet, så er man undtaget de her bestemmelser,” siger hun.

”Men jeg tænker, det vil være god skik at sige til folk, at pressen er til stede,” tilføjer Birgit Kleis og understreger, at hun ikke kan redegøre udtømmende for, hvilke regler som gælder for pressen, netop fordi medier ofte er undtaget fra Datatilsynets bestemmelser.

Kommentar

07/09/2018 - 22:12

Thomas Pallesen

Det er lidt mærkeligt, at chefjuristen ved Gribskov kommune ikke ved, at journalistik som udgangspunkt er undtaget for persondataloven og det meste af GDPR. Det fremgår klart af § 8, og undtagelsen fra loven har eksisterer i mange år.

Når Netavisen Gribskov alligevel skal tilmelde sig Datatilsynet, skyldes det, at et netmedie i praksis er en stor elektronisk database, hvor man opbevarer oplysninger om personer (fx alle de omtalte personer). Og den slags informationsdatabaser skal anmeldes til Datatilsynet ligesom trykte avisers interne informations-/kilde-databaser.

Alt dette har ikke ret meget med personfotograferingen på offentlige møder at gøre. Her er reglen fortsat, at journalistik som udgangspunkt er undtaget fra persondataloven, men ikke fra straffelovens § 264a, som forbyder uberettiget fotografering af personer på ikke frit tilgængeligt sted. Det sidste med frit tilgængeligt sted har chefjuristen vist heller ikke helt styr på.

Da Birgit Kleis fra Datatilsynet forståeligt nok ikke kan redegøre udtømmende for reglerne, kan jeg henvise til dette helt nye (og gratis) kapitel om spørgsmålet i bogen "Mediejura for journalister og andre mediearbejdere" af Søren Sandfeld og Sten Schaumburg-Müller:
http://www.djoef-forlag.dk/publications/Boeger/3759-1/Medier_og_persondata.pdf

07/09/2018 - 22:19

Thomas Pallesen

Og her link direkte til det skema, som Netavisen Gribskov og sikkert mange andre weebmedier, ikke har fået udfyldt og indsendt til datatilsynet:
https://www.datatilsynet.dk/media/6902/blanket-offentlig-tilgaengelig-informationsdatabase.pdf

09/09/2018 - 19:05

Michael Bjørnbak Martensen

Det er helt utroligt, hvad juristerne i det offentlige bruger tiden på. De skulle fyres hele banden.

09/09/2018 - 19:53

Jesper Bjørk

GDPR er de krumme agurker om igen

10/09/2018 - 21:15

Peter Nielsen

Imponerende så mange fejlagtige opfattelser der kommer frem i den artikel. Stor tak til Thomas Pallesen for - helt korrekt - at rede trådene ud

10/09/2018 - 23:03

Jørn Albertus

Enig med Peter Nielsen. Og det er utroligt, at nogle af vores fagfæller som kommunikationschefen i Gribskov Kommune, der efter mit bedste vidende er journalist, løber med en halv vind. Det er faktisk lidt underligt, at Journalisten ikke skriver kommunikationschefens navn.

Seneste jobopslag

Kommunikations- og mediemedarbejder

EUC Lillebælt
Ansøgningsfrist: 07.10

Ekstra Bladet søger reportere til Jylland

Ekstra Bladet
Ansøgningsfrist: 21.10

Pressechef til DMI

DMI
Ansøgningsfrist: 05.10

Rektor til Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX)
Ansøgningsfrist: 30.09

Kommunikationsmedarbejder til sociale medier og presse

Odense ZOO
Ansøgningsfrist: 07.10

Studentermedhjælper

LIF - Lægemiddelindustriforeningen
Ansøgningsfrist: 01.10

FOA søger digital kommunikationskonsulent

FOA
Ansøgningsfrist: 08.10

TV2 ØSTJYLLAND søger redaktør for journalistiske satsninger

TV2 Østjylland
Ansøgningsfrist: 12.10

Kommunikationskonsulent

Socialpædagogerne
Ansøgningsfrist: 07.10

Danskskrivende journalist til Slesvig

Flensborg Avis AG
Ansøgningsfrist: 27.09

Forlagsredaktør

Bibelselskabet
Ansøgningsfrist: 04.10

Pressechef til Danmarks Lærerforening

Danmarks Lærerforening
Ansøgningsfrist: 01.10

Kommunikationskonsulent

Patienterstatningen
Ansøgningsfrist: 04.10

Kommunikationsdirektør

Finans Danmark
Ansøgningsfrist: 24.09

SOME- OG CONTENT MANAGER

Roskilde Festival
Ansøgningsfrist: 30.09

Reporter til TV2 Nord

TV 2 Nord (Vi lukker annoncen ned, når vi har den rette ansøger)
Ansøgningsfrist: 28.09

Studiejob i FN Byen

Unicef Danmark
Ansøgningsfrist: 07.10