Forud for Store Match Dag: Flere praktikpladser end ansøgere

Der er omtrent 40 praktikpladser i overskud ved efterårets praktiksøgning for journaliststuderende

Det er købers marked, når de journaliststuderende skal søge praktikpladser til efterårets praktikrunde. Forud for efterårssæsonens panikdag er der slået 213 praktikpladser op til godt 170 ansøgere.

Det betyder, at der igen i år vil være rift om de studerende, når der skal ansættes praktikanter.

Årsagen til overvægten af praktikpladser er ifølge formand for praktikudvalget Marianne Gram, at de studerende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) har været igennem en forsøgsordning, som forkortede praktiktiden fra 18 til 12 måneder.

Ordningen blev indført i 2017 som et forsøg på at afhjælpe et problem med for få praktikpladser. Men siden har praktiksituationen ændret sig, og ved de seneste ansættelsesrunder har der været for mange praktikpladser til de studerende.

Sidste år genindførte DMJX 18 måneders praktik, og det kommer til at betyde, at der forhåbentlig kommer balance i forholdene.

”Vi befinder os i et hul, hvor der mangler praktikanter. Der har været en periode, hvor mange praktiksteder er gået tomhændet hjem fra matchdagen, men over det næste års tid kommer det til at udligne sig. Vi kan se, at der om et år vil være 20 procent flere praktikanter ude i praktikforløb,” siger Marianne Gram og tilføjer:

”Vi appellerer til, at praktikstederne væbner sig med tålmodighed. Det, vi ser nu, er efterdønningerne af den ordning, hvor Danmarks Medie- og Journalisthøjskole forkortede praktiktiden fra 18 til 12 måneder. Det løste et problem, men gav et andet.”

Særligt de små medier er ramt

Ved efterårets runde er der over hundrede praktiksteder, som søger praktikanter. Blandt højdespringerne er Berlingske, Jydske Vestkysten og TV 2 Nyhederne TV, som søger henholdsvis seks, syv og otte praktikanter.

Ifølge Marianne Gram er det særligt de små praktiksteder, som kommer til at gå tomhændet hjem fra efterårets Store Match Dag:

”Der kommer ofte mindre praktiksteder og praktiksteder, som ligger længere ude i Danmark, med spørgsmål om, hvordan man kan gøre sig til en mere attraktiv praktikplads.”

Formanden, som desuden er bladchef og chefredaktør hos Egmont, peger på, at praktikstederne godt kan overleve uden at have praktikanter, men at det er sundt for medier og praktikudbydere at tage imod studerende:

”Det handler ikke om arbejdskraft. På mange praktikpladser er man en kreds af de samme personer, og her repræsenterer praktikanterne et frisk pust for alle. Når vi har fået nye praktikanter ind, så har vi alle rettet ryggen og gjort os lidt mere umage,” siger Marianne Gram og afslutter:

”Man savner ikke at fylde huller ud i vagtplanen. Man savner en ny kollega. Det betyder meget for en arbejdsplads, at man har den her cyklus.”

Store matchdag finder sted den 10. november 2021.

0 Kommentarer