»En historisk begivenhed« kaldte forlagschef Kim Hundevadt mødet, da han onsdag aften bød velkommen til den stiftende generalforsamling i Foreningen for Nordisk NonFiktion, som Politikens Forlag lagde lokaler til på Vestergade i København.
Til stede var et halvt hundrede journalister – de fleste danske, men også enkelte norske tunger hørtes i mummelen. Fællesnævneren var interessen for den fortællende journalistik og ønsket om at skabe et netværk omkring genren.
»Et af formålene er at udbrede kendskabet til den fortællende journalistik og skaffe nye læsere til genren. Blandt andet har vi tænkt på at tage ud på skoler og gymnasier og fortælle om det,« sagde Søren Flott, en af de tre initiativtagere til foreningen.
Men først og fremmest retter foreningen, der kan betegnes som en ’fortællende’ søster til Foreningen for Undersøgende Journalistik, sig mod sine egne medlemmer. Den skal afholde arrangementer, skabe netværk og fællesskab gennem fyraftensmøder og studie- og sparrings-grupper, og den skal udveksle kendskabet til god nonfiktion internt mellem medlemmerne i de fire lande.
Jesper Gaarskjær – en anden initiativtager – fortalte om strukturen, der består af en fællesnordisk bestyrelse, og under dem aktiv-grupper – kaldet ’engagementet’ – i hvert af de nordiske lande, der skal stå for at udvikle foreningens initiativer.
Initiativgruppen, der ud over Søren Flott og Jesper Gaarskjær bestod af Tina Andersen – alle med en fælles baggrund som undervisere ved DMJX – havde forberedt foreningens vedtægter, og da alle i salen var med på ideen, var det en smal sag at få vedtaget dem og den på forhånd opstillede bestyrelse. I den ni mand store bestyrelse blev det ud over de danske medlemmer til tre nordmænd og en enkelt halvsvensker, og det er således kun Finland, der mangler at blive repræsenteret i den nordiske fortællerklub. Som formand valgtes Tina Andersen.
I den efterfølgende diskussion om foreningens aktiviteter blev spørgsmålet om en pris for fortællende journalistik bragt på banen, og det ligger også i tankerne for det fremtidige arbejde, bekræftede Jesper Gaarskjær.
Inden det kom til foreningens stiftelse, var mødedeltagerne blevet varmet op med en sceance, hvor politiinspektør og efterforskningschef Bent Isager-Nielsen fortalte om sit samarbejde med Berlingske-journalist Line Holm Nielsen, der skrev boget ’Kuppet’ om danmarkshistoriens største røveri – indbruddet i Dansk Værdihåndtering i Brøndby 2008 – og den efterfølgende opklaring. Et ekstremt tidskrævende samarbejde, fortalte Isager-Nielsen bl.a., mens Line Holm Nielsen selv kunne supplere beretningen nede fra salen.
Og som ’nightcap’ til deltagerne fortalte Ingunn Røren og Ronald Hole fra Bergens Tidende om research, etiske udfordringer og multimediedelen bag den rystende fortælling ’Jannes historie’.
Interesserede kan følge og læse mere om Foreningen for Nordisk NonFiktion på hjemmesiden nonfiktion.com samt på foreningens Facebook-side.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.