Forsvundet i menneskemængden

»Det er fysisk umuligt at være 100.000 på Christiansborg Slotsplads.«

»Det er fysisk umuligt at være 100.000 på Christiansborg Slotsplads.«

MANDTAL. I forbindelse med klimademonstrationen i december var der mange forskellige vurderinger af antallet af demonstranter. Politiet sagde ca. 25.000, arrangørerne 100.000. Medierne kom med deres vurderinger. Nogle skrev "op mod 100.000", andre 50-100.000, sågar den præcise vurdering 25-100.000 kom i brug. Hvordan kommer de frem til alle de tal?

Christiansborg Slotsplads er ca. 14.000 m2 inkl. vejarealerne (det kan man måle på krak.dk). Der er måske 16.000 m2, hvis man tager med helt hen til Børsen. Hvis der skulle være 100.000 demonstranter, er det omkring syv mennesker i vintertøj pr. m2. Det er fysisk umuligt. Tag selv tøj på og gå udenfor og prøv.

Der kan næppe stå meget mere end tre pr. kvadratmeter, selv hvis man er i Hare Krishna-kostume og tilpas slank. Så bliver der plads til omkring 50.000 mennesker på slotspladsen. Men pladsen var jo ikke fuldstændig fyldt? Og folks egne videoer på Youtube viser, at der ikke er ret mange steder, de står helt tæt. Det kunne tyde på et tal betydeligt under pladsens maksimum.

Så selv om der var mange mennesker til demonstrationen den 12. december, hvordan kan arrangørerne så slippe af sted med at sige 100.000 uden et eneste kritisk spørgsmål fra den samlede presse. Demonstranterne skulle stå i flere lag på pladsen for at nå dette tal? Gør det store tal begivenheden vigtigere og til en bedre historie? Hvordan vælger medierne deres tal?

Men ok, arrangørerne påstod jo trods alt ikke, at der var en million. Så ville de kritiske spørgsmål nok være kommet frem. For så skulle der jo være lige så mange mennesker, som der var på Alpe d'Huez ved den legendariske enkeltstart i 2004.

Thomas Kristensen og Jørgen Leth taler om den million tilskuere med begejstring hver sommer, når jeg med spænding blænder op for Tour de France. Men vent nu lidt. Var der virkelig så mange tilskuere? Enkeltstarten var jo 15,5 kilometer lang. Det er 15.500 meter.

Så en million tilskuere svarer til 65 mennesker pr. meter i gennemsnit. Til sammenligning er der omkring 350 meter omkring en fodboldbane. Parken har med sine 38.000 tilskuerpladser plads til små 110 mennesker pr. meter rundt om banen.

Så på den smalle bjergvej skal der i gennemsnit være mere end halvdelen af de fyldte tribuner i Parken. Jeg prøver Youtube igen. Ullrich kæmper, og Armstrong vinder, mens jeg bare sidder og tæller. End ikke i målområdet på Alpe d'Huez er der i nærheden af 65 tilskuere pr. meter, end ikke det halve.

På lange stræk på ruten er der endda måske kun 2-3 mennesker pr. meter. Næsten aldrig over 10. Nogle steder sidder de oppe på de skrå, græsbeklædte bjergsider. Der kan det være svært at vurdere præcist, hvor mange der er. Men så trækker jeg min indre fladskærm frem og sammenligner med tribunerne i Parken. DBU og FC København ville gå fallit med så tynd en tilskuerinteresse pr. meter.

Så hvordan er kommentatorerne nået til den million? Hvorfor ikke 500.000? Eller 800.000? Har de i virkeligheden bare forelsket sig i tallet én million? Sælger millionen produktet bedre?

Tal og folkemængder er svære. Der skal nok også være sneget sig en fejl ind i denne klumme. Så jeg undskylder på forhånd tusinde gange og sender en million kys. Jeg håber, at I tager mod dem uden at tælle.

Jens Sillesen er journalist hos Finansforbundet.