Forsvarsministeren svarer på anklager om lovbrud

Forsvarsminister Nick Hækkerup er ked af, hvis Forsvaret virker lukket for journalister, siger han i interview med Journalisten.dk, efter journalist Bo Elkjær har ventet ét år på aktindsigt. Mediejurist kalder sagen lovbrud. Bo Elkjær vil få svar inden december, forudser ministeren.

Forsvarsminister Nick Hækkerup er ked af, hvis Forsvaret virker lukket for journalister, siger han i interview med Journalisten.dk, efter journalist Bo Elkjær har ventet ét år på aktindsigt. Mediejurist kalder sagen lovbrud. Bo Elkjær vil få svar inden december, forudser ministeren.
Det hele startede i oktober 2010. Ekstra Bladets journalist Bo Elkjær søgte aktindsigt i overgreb på irakere i dansk fangenskab. Men i dag over et år efter har han kun modtaget udsættelser, fortalte Journalisten.dk i sidste uge.

Efterfølgende har mediejurist Oluf Jørgensen vurderet, at Forsvarsministeriet har forhalet sagen i strid med loven.

Nu svarer Forsvarsminister Nick Hækkerup på kritikken i et interview med Journalisten.dk.

»Jeg kan godt forstå, hvis man synes, det har taget lang tid, Med min erfaring med aktindsigt, for eksempel som borgmester, så virker det også som lang tid,« indleder ministeren og fortsætter:

»Men nu har jeg haft mulighed for at sætte mig ind i sagen, og den er meget kompliceret. Der er over 20.000 dokumenter, der skal kigges igennem. Det er meget vigtigt, at vi gennemgår alle akter grundigt, og det tager altså noget tid at vende 20.000 A4-ark ét for ét.«

Nick Hækkerup mener ikke, Forsvaret er en lukket institution, og han er ked af, hvis journalister – og mediejurister – har det indtryk.

»Det bekymrer mig, hvis der er et indtryk af, at Forsvaret ikke vil åbenhed. Min holdning som minister er, at der skal være så megen åbenhed som muligt. Det hviler på en grundlæggende respekt for, at jeg sidder og forvalter samfundsressourcer, som alle I uden for ministeriet har betalt for,« siger Nick Hækkerup.

Han vil også gerne samarbejde med kritiske journalister.

»Vi vil både kommunikere offensivt og reaktivt. Vi vil fortælle historier selv, men vi vil også spille med, når nogen vil kigge os over skulderen. Derfor er jeg ked af, hvis der lagrer sig et indtryk af, at vi ikke vil,« siger ministeren.

Hækkerup vurderer, at Bo Elkjær vil have fået endeligt svar inden for en måned, selv om sagen altså er følsom.

»På den anden side står selvfølgelig, at vi har at gøre med et område, hvor der er ting, der er følsomme, og som for eksempel kan skade landets sikkerhed Derfor skal de afvejninger, vi laver, altid være i orden. Men vi prioriterer højt at få denne sag løst nu.«

Er I så tæt på at have færdigbehandlet sagen, at du kan sige noget om, hvornår du forventer, at den er afsluttet?

»Ja, det er min vurdering, at vi vil have et endeligt svar, før vi er ude af november.«

Mere overordnet afviser Nick Hækkerup, at Forsvaret har gjort sig fortjent til et ry som lukket, også før hans tid.

»Det er ikke mit indtryk, og jeg har her mødt utroligt dedikerede folk, som er meget stolte af det, de gør, og som ikke har noget at skjule. De, der konkret sidder med disse sager, siger, at det er meget kompliceret, og de sidder og vender sagen dokument for dokument. Forsvarsministeriet står ikke for, at det er bedst at holde mund.«

Oluf Jørgensen kritiserer centraladministrationen for, at der er gået rutine i at forhale aktindsigt. Hvad siger du til den kritik?

»Uanset om han har det indtryk eller ej, så er det bestemt ikke det, jeg får, når jeg taler med mine folk herinde. Her er dedikerede mennesker, der gerne vil gøre deres arbejde ordentligt. Jeg har stor respekt for journalister, men I er meget interesserede i at få historier leveret hurtigt. Der er andre faggrupper, der har en anden tilgang til det, de laver, men det er ikke udtryk for, at de vil skjule noget for nogen,« siger Nick Hækkerup.

Har den offentlige interesse for sagen betydet, at den er blevet behandlet hurtigere?

»Nej.«

Journalisten.dk følger naturligvis op på sagen ved udgangen af november.

0 Kommentarer