Dokumentar

Forsvaret gjorde en undtagelse i rost program om Sirius

Forsvaret havde også en bagtanke med at lade Lasse Rahbek følge Sirius-patruljen, fortæller den daværende chef for Sirius

Det er langtfra alle, som har fået lov til at følge Sirius’ slædehold, som journalist og tilrettelægger Lasse Rahbek har gjort det under optagelserne til den anmelderroste DR-dokumentarserie ’Sirius’, der er blevet sendt i januar.

Faktisk er det første gang i Sirius’ 70 år lange historie, at Forsvaret har ladet en journalist eller fotograf følge slædepatruljen, som Lasse Rahbek har gjort det. Men det er langtfra første gang, at et medie eller en journalist har drømt om at skildre Sirius-patruljens arbejde.

Det fortæller Rasmus Kilmose, der er ansat i Forsvaret og var chef for Sirius-patruljen, da Lasse Rahbek lavede sine optagelser.

”Uden at nævne navne har nogle af verdens største medier og dokumentarprogrammer samt et hav af forskellige små danske og grønlandske medier gennem årene villet lave ting om Sirius,” fortæller han.

Langt de fleste gange ender mediernes forespørgsler dog med et nej.

”De fleste, som har henvendt sig til os, har ikke været klar over, hvad det vil sige at skulle følge med Sirius. Så normalt stopper dialogen hurtigt. Når man sidder hjemme i sofaen, er det ikke altid, man lige forstår, hvad det vil kræve at stå med kamera i minus 30-40 grader,” siger Rasmus Kilmose.

Lasse Rahbek endte med at følge tre af slædepatruljens hold i samlet omkring syv uger.Foto: Lasse Rahbek

For Lasse Rahbeks vedkommende handlede drømmen om at følge Sirius-patruljen om at formidle det, patruljen og andre polarrejsende oplever i Arktis. For at det skulle kunne lykkes, ville fotografen ikke bare følge slædeholdene på afstand eller droppe forbi til et visit, men følge slædeholdene i uger ad gangen.

Var fit og kunne følge med

Umiddelbart havde Rasmus Kilmose og kollegerne en del betænkeligheder, da Lasse Rahbek henvendte sig til dem med sin drøm om at dokumentere Sirius-patruljens arbejde på den måde.

Først og fremmest skulle journalistens arbejde passe ind i deres hverdag. Samtidig måtte hans tilstedeværelse hverken kompromittere Sirius-patruljens arbejde eller rent lavpraktisk udgøre en sikkerhedsrisiko.

Men fordi Sirius-folkene allerede havde gjort sig gode erfaringer med Lasse Rahbek, da han nogle år tidligere var med på en produktion om Arktisk Kommando, gik de videre med hans forespørgsel. Oveni har Lasse Rahbek som tv-tilrettelægger været vant til både at fotografere og interviewe selv.

”Vi vidste, at vi ikke skulle starte fra scratch, og at han ville kunne stå for det meste selv. Derfor gik vi videre,” siger Rasmus Kilmose og tilføjer:

”Det blev afgørende, at han bare var én enkelt mand, at han var fit, og at han selv kunne følge med og bære det meste selv. På den måde kunne det være på vores vilkår langt det meste af tiden. Vi kunne passe vores arbejde, og han kunne bare følge med.”

Sirius’ slæderejser

Sirius’ slædehold gennemfører to årlige rejser i det øde Nordøstgrønland for at håndhæve Danmarks suverænitet i området.

Den ene er en efterårsrejse, der begynder omkring starten af november, når isen er tyk nok, og gerne skal slutte inden juleaften. Den anden er forårsrejsen, der begynder i slutningen af januar og løber helt frem til maj eller juni.

I løbet af de måneder tilbagelægger patruljen omkring 4.000 kilometer og overnatter undervejs i deres telt eller i de depoter, hvor der i løbet af sommeren er blevet lagt forsyninger ud til patruljerne.

Sirius har seks slædehold ad gangen med to mand på hver. Slædeholdene er specialuddannede i arktisk overlevelse og har været igennem et mere end seks måneder langt uddannelsesforløb, før de kan optages i patruljen.

I sidste ende fik Lasse Rahbek lov til at følge med tre slædehold som en tredjemand, hvor han skulle leve og gøre som Sirius-folkene selv. Om dagen stod han på ski eller løb efter slæden og filmede, om natten sov han på tværs i teltets fodende.

Et af slædeholdene fulgtes han med uafbrudt i omkring tre uger, mens de to andre rejser var en anelse kortere. Ifølge Lasse Rahbek skete det med en forståelse af, at slædeholdene ikke nødvendigvis kunne nå helt så langt som først planlagt, de uger han var med på slæb, men at han samtidig skulle lystre, hvis patruljen gav ham en ordre.

Unik måde at få flere ansøgere

For Forsvaret var det dog også en pointe i at åbne op og lade Lasse Rahbek og hans kamera komme med på tur. Det handlede blandt andet om rekruttering, fortæller Rasmus Kilmose.

”For os handlede det meget om at få fortalt en god historie om de forskellige aspekter ved Forsvaret. Særligt i den her tid er det vigtigt at fortælle, at Forsvaret er meget mere end krig og Ukraine. Det er en unik måde måske at få skabt flere ansøgere og mere interesse,” siger han.

Serien er jo blevet enormt positivt modtaget. Betyder det, at det fremover bliver nemmere for journalister at få lov at komme med på sådan en slæderejse?

”Om det bliver nemmere fremover, ved jeg ikke. Tidligere har det jo være relativt lukket med informationer af den her type om Forsvaret. Men efter Sirius-serien kan vi konstatere, at der har været virkelig god og positivt interesse,” siger Rasmus Kilmose.

 

0 Kommentarer

Læs også

”Hvad fanden er det, jeg har sagt ja til?”
Sirius

”Hvad fanden er det, jeg har sagt ja til?”

01. FEBRUAR 2023