Første foto-forsøg kører

Fotograferende journalister skyder deres første billeder i disse dage.

Fotograferende journalister skyder deres første billeder i disse dage.

20 journalister på Midtjyllands Avis i Silkeborg har fået et fire timers kursus i at betjene et digitalt kamera og kan nu i en prøveperiode på seks måneder rykke ud med både blok og kamera. Så længe opgaven er enkel eller akut.

Normalt forbyder overenskomsten for dagbladsområdet, at journalister fotograferer. Men Journalistforbundet (DJ) har besluttet i enkelte tilfælde at se bort fra reglen. Formålet er at undersøge det fremadstormende begreb "flerfunktionalitet".

Ud over Midtjyllands Avis har journalisterne på Horsens Folkeblad også fået lov til at fotografere. Her er der nu lagt op til et to-dages fotokursus. Først skal journalisterne lære, hvordan kameraet virker, og derefter er der afsat halvanden dag til praktiske øvelser.

"Det er enkle fotoopgaver, journalisterne skal lave. Derfor laver vi også øvelser i portrætter eller "en ny forretning". Princippet er hele tiden: Oplæg – ud af løse opgaven – tilbage – kritik – og forfra igen," siger Martin Ravn, der er fotograf på Horsens Folkeblad og skal stå for undervisningen.

"Det er ikke hensigten at gøre folk til eksperter eller fotografer. Journalisterne skal blot blive fortrolige med et kamera," siger Martin Ravn.

Flere lokalaviser forventes at følge efter Midtjyllands Avis og Horsens Folkeblad.

ErhvervsBladet starter også et forsøg med fotograferende journalister. Tillidsmand Jens Høy fortæller, at en gruppe skrivende inden for kort tid skal igennem et et-dages kursus i at betjene digitalkamera og hurtigst muligt ud og bruge kameraet.

Endelig udstyrer pædagogmedhjælpernes fagblad, Job og Børn (se denne side), journali-sterne med kameraer.
Alle forsøg bliver fulgt af en arbejdsgruppe under Journalistforbundet.

 

FORSØGENE
Delegeretmødet vedtog sidste år at undersøge begrebet flerfunktionalitet. Det vil sige tilfælde, hvor medlemmer af DJ udfører flere forskellige funktioner i samme job. For eksempel journalister, der fotograferer, fotografer, der skriver, dagbladsjournalister, der skriver til hjemmesiden og så videre.

En arbejdsgruppe i DJ er nedsat og skal blandt andet følge en række forsøg med flerfunktionalitet. Foreløbig er forsøg med fotograferende journalister i klart overtal.

At lade journalister fotografere kræver særlig dispensation af Journalistforbundet, fordi det ifølge fællesoverenskomsten (som dækker de fleste dagblade) er ulovligt.

– Midtjyllands Avis. Fotograferende journalister. Er godkendt og begynder i disse dage.

– Horsens Folkeblad. Fotograferende journalister. Er godkendt og er ved at forberede forsøget. Er dog løbet ind i problemer med computerne på lokalredaktionerne.

– Erhvervsbladet. Fotograferende journalister. Behøver ingen godkendelse af DJ, da journalisterne ikke er dækket af den såkaldte fællesoverenskomst for aviser. Har i et stykke tid haft enkelte journalister, som fotograferer, men vil alligevel starte et fotoforsøg, der løber over 12 måneder.

– Job og Børn. Fotograferende journalister. Behøver heller ingen godkendelse, da journalisterne ikke er dækket af fællesoverenskomsten.

– Nordjyske Stiftstidende, ANR m.fl. Flermedialt samarbejde. Frederikshavn skal fungere som forsøgssted for et samarbejde mellem avis, radio, tv og distriktsblad (se JOURNALISTEN nummer 15/2001). Forsøget startede i slutningen af september.

– Herning Folkeblad og Lolland-Falsters Folketidende har begge planer om forsøg med fotograferende journalister.

Læs også: Fremtidens journalister skal begå sig i flere medier, Bryd faggrænser ned og Journalister med kamera sparer penge

 

0 Kommentarer