Første arbejdsdag? Tag det roligt!

Det tager op til to uger at komme op i tempo efter sommerferien. Det siger journalist og medforfatter til bog om effektive arbejdsmetoder. »Vær ikke for hård ved dig selv«, lyder hans råd.

Det tager op til to uger at komme op i tempo efter sommerferien. Det siger journalist og medforfatter til bog om effektive arbejdsmetoder. »Vær ikke for hård ved dig selv«, lyder hans råd.

Kufferterne er gemt væk og passet lagt i skuffen. I dag er første arbejdsdag efter ferien for mange medlemmer af DJ. Men hvordan kommer man egentlig bedst i gang, når mailboksen er proppet med beskeder, og opgaverne tårner sig op på skrivebordet?
»Den første arbejdsdag skal du så vidt muligt undgå at lave nogen aftaler. Det vigtigste er at få overblik over alle opgaverne og prioritere dem på den liste. Besvar de mails, der er kommet – og slet dem, du ikke vil svare på, så de er ude af verden,« siger Niels Overgaard, journalist på RB Børsen og medforfatter til bogen »Få styr på tingene – og bliv mere effektiv«.

Ifølge Niels Overgaard kan man sammenligne en ferie med at tage en pause fra sin løbetræning i tre-fire uger.
»Din hjerne indstiller sig hurtigt på at slappe af, og når ferien er slut, kan der gå en til to uger, før du er oppe i femte gear igen fysisk og psykisk. Mit råd er derfor, at man ikke skal være for hård ved sig selv. Giv dig selv en chance for at komme op det på niveau, du plejer at være på. Man kan ikke bare starte i femte gear.«

Niels Overgaard og konsulent Søren Dybdahl skriver i bogen, at det er helt almindeligt at føle sig fuldstændig bombet den første uge efter ferien. Det skyldes ofte, at man er begyndt på arbejdet uden at lægge en realistisk plan.
"Derfor skal du ikke føle, at du springer over, hvor gærdet er lavest ved at tage en til to dage ud af kalenderen efter ferien. Det kan betale sig," hedder det af bogen.
Bogens bærende idé, er at de fleste mennesker kan spare 20-30 minutter hver dag ved at arbejde mere effektivt og især bruge planlægningsværktøjerne i Outlook.

Denne artikel blev bragt første gang i 2009 – men da det stadig er almindeligt at holde sommerferie – og at afslutte sommerferierne og vende tilbage til trædemøllen – vurderer vi her på redaktionen, at artiklen stadig er relevant.

1 Kommentar

Henrik Lind Jørgensen
3. AUGUST 2009
Re: Første arbejdsdag? Tag det roligt!
Velkommen tilbage på job. I har været savnet, for mediemøllen har ikke holdt ferie.