Første afhøringer i Jordans ’Muhammed-sag’

Vidneafhøringerne i den jordanske retssag mod en række danske medier er nu i gang. Straffene kan blive op til fem års fængsel.

Vidneafhøringerne i den jordanske retssag mod en række danske medier er nu i gang. Straffene kan blive op til fem års fængsel.

Søndag blev sagen mod en række danske mediepersoner indledt i Justitspaladset i den jordanske hovedstad, Amman. De står anklaget for trykningen af Muhammed-tegningerne, som ifølge anklageren skulle være i strid med en række forskellige jordanske lov-paragraffer, blandt andet om blasfemi og ydmygelse af islam og muslimer.

De hovedanklagede er tegneren Kurt Westergaard og Jyllands-Postens udlandsredaktør Flemming Rose, men i alt står 20 danske tegnere, redaktører og journalister anklaget, herunder også Berlingskes chefredaktør, Lisbeth Knudsen, og Ekstra Bladets Jan Jensen.

Ingen af de anklagede var til stede eller repræsenteret, men det var Berlingske-journalisten Uffe Taudal, der dækkede retsmødet for avisen. Han beskriver i Berlingske afhøringen af et af de i alt 40 vidner, som sagsøgerens advokat vil fremføre.

"En lang enetale gentages ord for ord af dommeren, der overvåger referenten på en computerskærm. Så stiller han et spørgsmål: »Hvordan ved I, at tegningerne forestiller Muhammed?« Svaret lyder, at det stod i teksten nedenunder. Det næste spørgsmål er om bomben i turbanen på en af tegningerne. Vidnet svarer, at den symboliserer noget, som kan springe i luften når som helst og er billedet på en terrorist.

Retsmødet tager en time og sættes derefter til at fortsætte om nogle dage.

Sagsøgers advokat fortæller til Berlingske, at det ikke vil få betydning for retssagen og dommen, at de anklagede ikke er til stede. Hvis de anklagede findes skyldige, vil de i yderste instans kunne dømmes fængselsstraffe på tre til fem år. Han forventer, at der vil komme en dom i sagen i løbet af tre til fire måneder.

Dommeren Nashat al-Akhras siger til Berlingske, at man vil forsøge at få de anklagede udleveret med hjælp fra Interpol, hvis de fortsat ikke dukker op.

Sagen mod de danske journalister og Kurt Westergaard er anlagt af en koalition af jordanske akademikere, lovgivere, fagforeningsfolk, journalister, advokater og politikere under det fælles navn: "God's Prophet Unites us Campaign".

0 Kommentarer