Forstadskosmopolit – fire typer

  ForstadskosmopolitForstadskosmopolitterne bor typisk i større en- eller flerfamiliehuse. Husene har mange kvadratmeter, tilsvarende høj ejendomsværdi - og der er en stor andel af samfundets mest gældsatte. Her bor mange topledere, stort set alle husstande har bil - og køkkenerne bugner af alskens hvidevarer, for madlavning er et hit. Det samme gælder rejser. Inden for sport er især golf og tennis populært.Karrierestarter

  

Forstadskosmopolit

Forstadskosmopolitterne bor typisk i større en- eller flerfamiliehuse. Husene har mange kvadratmeter, tilsvarende høj ejendomsværdi – og der er en stor andel af samfundets mest gældsatte. Her bor mange topledere, stort set alle husstande har bil – og køkkenerne bugner af alskens hvidevarer, for madlavning er et hit. Det samme gælder rejser. Inden for sport er især golf og tennis populært.

Karrierestarter

Karrierestartere har lagt cigaretterne på hylden. De er vilde med at spise økologisk, og de er de allermest flittige til at bruge e-mail. De ser gerne flere flygtninge i deres hjemkommune, og ellers ser de gerne DR2 og TV2 Zulu, hvis de da ikke lige slukker tv'et for at dyrke kulturlivet og måske gå i teateret. Mange bor i andelslejligheder – sjældent over 70 kvm. Deres politiske smag ligger til venstre for midten, men de har meget andet til fælles med kosmopolit-typerne, fx går de meget op i eget velvære – dyrker motion og handler helsekost. Ofte står menuen dog på kylling med pasta eller ris – eller en færdiglavet pizza.

Multikulturel forstad

Uddannelsen går sjældent ud over grundskoleeksamen, og arbejdsløsheden er i top. De fleste er på efterløn eller kontanthjælp, lønnen er lav, og formuer er der ingen af. Måske netop derfor er penge en vigtig målestok for, hvordan man klarer sig i livet.

Magasiner som Rapport og Tidens Kvinder har mange læsere her. Radioen er tunet ind på The Voice eller 100 FM, og på tv vises kanaler som TV Danmark og TV3. Typen »multikulturel forstad« er storrygere af såvel hjemmerullede som filtercigaretter. De fleste dagligvarer handles lokalt, ofte færdigretter, der varmes i den mikrobølgeovn, som de fleste husstande har.

Provinsby-beton

Også provinsby-beton er socialt etageboligbyggeri opført i 70erne og frem til starten af 90erne.

Lejlighederne er ofte små, op til tre værelser. Også her bor mange enlige eller helt unge familier. Billedet af lave uddannelser, få i arbejde og mange på overførselsindkomst gælder også her. Har man arbejde, er lønniveauet meget lavt.

Geografisk er vi overalt i provinsen, men fx i provinsbyer som Esbjerg, Horsens, Kolding og Vejle finder vi masser af provinsby-beton..

Den gennemsnitlige indbygger har en markant, afvisende holdning til et multietnisk samfund. Man læser Ekstra Bladet og bruger mest internet til chat, konkurrencer og lignende. På tv er det TV Danmark, der foretrækkes. Her ryges mange hjemmerullede cigaretter, og solarierne besøges flittigt. Ingredienser til aftensmaden købes primært i Bilka eller Kvickly.

0 Kommentarer