Først fyret som journalist – nu hædret

Det kostede Elna Egede jobbet som journalist, da hun sidste år afslørede korruption i den politiske verden i Grønland. Nu hædres hun for sin indsats af Grønlands Presseforening. Med hæderen følger 5.000 kr.

Det kostede Elna Egede jobbet som journalist, da hun sidste år afslørede korruption i den politiske verden i Grønland. Nu hædres hun for sin indsats af Grønlands Presseforening. Med hæderen følger 5.000 kr.

Det er ikke hver dag, at dybdeborende journalistik får så store konsekvenser som i dette tilfælde. Men da Elna Egede i 2007 afslørede en række korruptionsforhold blandt ledende politikere og embedsmænd i Nuuk, blev det ikke blot årets skandale – det kostede hende samtidig jobbet som journalist på Grønlandsposten/Atuagagdliutit.

Officielt lød begrundelsen for fyringen, at der var tale om 'samarbejdsvanskeligheder', men det var snarere Elna Egedes stædige journalistiske indsats, som ikke længere var velkommen. Hun havde således afsløret, at ledende politikere og embedsmænd havde købt hjemmestyrets personaleboliger på attraktive adresser i Nuuk langt under markedsprisen – endda med udsigt til at kunne tjene et betydeligt beløb ved videresalg. Og stort set samtidigt fulgte så opsigelsen af Elna Egede, hvilket fik medarbejderne på Atuagagdliutit til at protestere – uden held.

Men skandalen forsvandt ikke – trods fyringen. Tværtimod blev der stillet krav om at få boligsagen kulegravet.

Og i weekenden fik Elna Egede så kollegernes anerkendelse. På generalforsamlingen i Grønlands Presseforening, TP, blev hun helt ekstraordinært hædret for sin banebrydende indsats og dybdeborende journalistik i Grønland.

»Du har uden tvivl fået mange fjender gennem dit arbejde, fordi du er så stædig og så hård. Men netop din type er på samme tid en nødvendighed og en mangelvare i journalistikkens verden,« sagde TPs næstformand, Naja Paulsen, ved overrækkelsen af prisen på 5.000 kr.

Elna Egede, der blev fyret i slutningen af 2007, bemærkede, at hun var glad for at have en fagforening at støtte sig til i denne tid:

»Det er desværre nødvendigt at være stædig og hård. Vi lever i et samfund, hvor systemet ikke kan kende forskel på sandt og usandt eller godt og dårligt. Så er det vores ansvar at være stædige og undersøge tingene. Jeg har en opfordring til alle mine kolleger: Find jer en kæphest, og sæt den under lup!« lød det fra Elna Egede.

I forbindelse med fyringen sidste år af Elna Egede var der i øvrigt en ivrig debat på KNRs hjemmeside, hvor det blev diskuteret, om der var tale om en politisk fyring eller ej. Læs mere her.

 

Den grønlandske presseforening, Tusagassiortut Peqatigiiffiat, (DJs Kreds 7), vil nu indstille Elna Egede til Carsten Nielsen-legatet.

Læs også: Grønlandske medier i krise.

 

0 Kommentarer