FORSØMTE FOTOGRAFER

Fotograf- og av-elever har i årevis klaget over uddannelsesforholdene på Københavns Tekniske Skole. Først efter trusler om at flytte uddannelsen til Odense har ledelsen nu lovet at forbedre forholdene.

Fotograf- og av-elever har i årevis klaget over uddannelsesforholdene på Københavns Tekniske Skole. Først efter trusler om at flytte uddannelsen til Odense har ledelsen nu lovet at forbedre forholdene.

Gennem flere år har eleverne klaget over fotograf- og av-linien på Københavns Tekniske Skole (KTS). Først efter trusler fra mestrene om at flytte deres elever til Odenses Tekniske Skole, der gerne vil have dem, har ledelsen lovet, at faciliteterne bliver forbedret. Det skete på et møde omkring situationen i Journalistforbundets lokaler den 27. september.
"Jeg har forstået, at vi har lavet mange fejl. Men jeg tror på, at det kan lade sig gøre. Og det er op til mig at bevise det," sagde vicedirektør på KTS Flemming Brandt på mødet.
Kritikken kulminerede, da ledelsen flyttede de to uddannelser til nogle tomme lokaler på Amager. Over sommerferien skulle lokalerne været blevet klargjort af håndværkere, men det viste sig, at der var flere fejl. Ingen computere, lyssprækker i mørkekamrene, for små atelierer og larm fra Kastrup Lufthavn, der umuliggør lydoptagelser i de nye studier, var nogle af de ting, eleverne blev mødt med, da de startede efter sommerferien i begyndelsen af september.
Eleverne, der uddannes til reklamefotografer og tv-teknikere, havde på det tidspunkt fået nok.
"Der er ikke styr på noget. Jeg mener, vi skal stoppe på uddannelsen, hvis det ikke snart er i orden," sagde Jesper Justesen, fotografelev på fjerde år, på et elevprotestmøde i midten af september.
Det er ikke kun eleverne, der har klaget. Også lærere og mestre har henvendt sig til skolens ledelse. Fotograf John Bendtsen har i et brev den 1. marts i år meddelt inspektøren for KTS, at han er "godt og grundigt træt i hovedet af at høre om skolen og dens mange problemer omkring undervisningen."
På mødet den 27. september ville mestrene også gerne have luft for deres utilfredshed.
"Tag nu et ansvar for fanden! Det er unge menneskers liv, vi taler om!" sagde fotografmester Lars Kaslov.

Ingen problemer i Viborg
Mens der konstant har været problemer med skolen i København, har landets anden skole med fotograf- og av-uddannelserne succes. DR sender for eksempel sine av-elever til skolen i Viborg på trods af, at det koster flere penge, end hvis de brugte den i København.
Thorkild Sunesen, faglig sekretær i DJ, finder det problematisk, at KTS ikke samarbejder med skolen i Viborg.
"Jeg synes, det er dybt kritisabelt, at der ikke er et indgående samarbejde mellem landets to skoler, så de kan høste af hinandens erfaringer," siger han og hentyder til, at Viborgs erfaringer kunne være brugt, så disse problemer kunne være undgået.
I stedet begyndte et hold på 13 fotografelever den 4. september på deres svendeprøve, hvor intet fungerede.
"Vi er fortvivlede, for faciliteterne er ikke i orden," sagde Carina Heckscher, en af de elever, der er i gang med sin svendeprøve, på mødet den 27. september.
Her fire uger efter svendeprøvens start er håndværkerne færdige. Mørkekamrene kan bruges. Og efter mødet i DJs lokaler har eleverne fået 20 nye computere og to nye scannere. Vicedirektør for KTS Flemming Brandt har lovet, at hvis svendeprøven ikke forløber som planlagt, må skolen betale for en ny.
Thorkild Sunesen har fulgt sagen på tæt hold. Han er ked af, at der er gået fire uger af det første holds svendeprøve, før ledelsen fik forbedret forholdene.
"Enhver fornuftig ledelse ville have taget ansvar tidligere. Ikke sådan noget pjank," siger han.

0 Kommentarer