Forslag om fælles medieregler i EU er vedtaget

Efter ni års diskussion er et forslag om fælles marked for medier i EU blevet vedtaget i parlamentet. EU skal blandt andet komme piratkopiering til livs sammen.

Efter ni års diskussion er et forslag om fælles marked for medier i EU blevet vedtaget i parlamentet. EU skal blandt andet komme piratkopiering til livs sammen.

EU- kommissionen skal inden længe tage stilling til en principiel sag – bør de 27 EU-lande have fælles marked og licensregler for medier? Venstre-politikeren Morten Løkkegaard er en af de politikere, der har stemt for forslaget:

»Jeg er uenig i flere ting. Men har stemt for forslaget, for der bliver nødt til at ske noget nu. På nuværende tidspunkt er EU-reglerne håbløst forældede i forhold til virkeligheden, og vi bliver overhalet indenom af både USA og Asien,« siger han til Journalisten.dk.

Hovedkvinden bag forslaget, franske Marielle Gallo, vil blandt andet lave en fælles indsats imod piratkopiering på nettet. I Frankrig og Storbritannien er man ved at gennemføre den såkaldte "three strikes-model". Modellen indebærer, at staten kan kappe folks internetforbindelse, hvis de bliver taget i at downloade ulovligt tre gange. Det er Morten Løkkegaard imod, og three-strikes-forslaget slap heller ikke igennem parlamentets afstemning:

»Vi må ikke kriminalisere en kæmpe befolkningsgruppe. I stedet skal vi opstille alternativer. Vi skal lade os inspirere af de kommercielle medievirksomheder som YouSee, hvor man tilbyder hele pakker med musik, net og tv, som folk kan købe.«

Argumentet for fælles EU-regler er, at der reelt set allerede er et fælles marked for medier i EU. Der er dog tale om et ulovligt marked, hvor folk downloader film på nettet, og derfor bør unionen indføre formelle regler på området. Sagen har skabt røre i EU-parlamentet og er kulminationen på en maratondiskussion om forslaget. Ideen om fælles medieregler i EU har været diskuteret i ni år, og det har taget et år at formulere den endelige rapport.

EU-kommissionen er lige så uenig som EU-parlamentet. Morten Løkkegaard vurderer, at de vil komme med en skrivelse inden for et halvt år, men at et egentligt direktiv først ligger klar i slutningen af 2011 eller starten af 2012.

0 Kommentarer