Forskere: Politiet undgår kritisk mediedækning

Mediernes dækning af politiet er ukritisk og udsat for censur, siger flere forskere og journalister, ifølge Information. Politiet har indført kontrakter, der gør det svært at lave objektiv journalistik, lyder en af forklaringerne.

Mediernes dækning af politiet er ukritisk og udsat for censur, siger flere forskere og journalister, ifølge Information. Politiet har indført kontrakter, der gør det svært at lave objektiv journalistik, lyder en af forklaringerne.

"Hvis du kritiserer politiet, bliver du stemplet som en venstreorienteret rocker-elsker. Enten er du for politiet eller også er du imod."

Sådan lyder vurderingen fra historiker Mette Volquartzen i dagens udgave af dagbladet Information.

Hun har netop skrevet speciale om politiets rolle i retssamfundet med særligt fokus på de artikler, som blev skrevet om politiet mellem 1999 og 2007.

Altså før Berlingske Tidendes Cavling-vindende serie om politiet, "Forbrydelsen", som gennem hele 2008 netop satte fokus på, hvorvidt politiet kommer, når man ringer efter det.

Men hvis man lige for en stund fuldstændigt ignorerer serien i Berlingske og skruer tiden tilbage før 2008, så er mediernes dækning af politiet altså helt igennem ukritisk, vurderer Mette Volquartzen.

"Medierne sluger politiets budskaber råt. Der bliver f.eks. ikke sat spørgsmålstegn ved, om politiet nu også virkelig har brug for ekstra midler. Politiet fremstilles konsekvent bare som reelle, hårdtarbejdende mænd, som bare gør det så godt, de kan," citerer dagbladet Information hende for.

Ifølge historikeren er politiet således en af de eneste faggrupper, som slipper for kritik af deres arbejdsindsats. Journalist og forfatter Erik Valeur er enig. Han bebrejder journalisterne, at de vil være på god fod med politiet.

"De går uden om de kritiske spørgsmål, eller også stiller de et enkelt kritisk spørgsmål og skynder sig videre. Krimistoffet giver mange læsere og seere, og derfor er journalisterne villige til at gå på kompromis og smide deres kritiske sans over bord," lyder det blandt andet fra Erik Valeur.

Dagbladet Information beskriver videre, hvordan tv-programmet Station 2 har været nødt til at skrive under på en kontrakt, der giver politiet redigeringsret.

Redaktør Michael Robak afviser, at det har givet problemer.

"I praksis betyder det ingenting, og vi føler os ikke begrænsede i vores arbejde. Jeg har ikke oplevet, at politiet har fået adgang til vores redigeringsrum," siger han.

1 Kommentar

FlemmingLeer
25. FEBRUAR 2009
Re: Forskere: Politiet undgår kritisk mediedækning

Cirkulæret, som Information omtaler er efter min mening i strid med forbuddet mod censur i Grundloven:

Fra Grundlovens § 77
Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingen sinde på ny indføres.

Det er ikke særligt betryggende, at politiet tilsyneladende har fuldmagt til at tilsiddesætte Grundloven på det punkt.

Hvis det omtalte cirkulære fra 2003 var i kraft ved 18. maj 93 urolighederne ville den famøse ordre om at skyde efter benene ikke være blevet opdaget. Flere pollitiinstanser havde haft optagelserne til gennemsyn og ingen af disse omtalte ordren. Det samme gjaldt rigsadvokat Asbjørn Jensen.

Jeg kan kun opfordre journalister til at modarbejde dette cirkulære på alle tænkelige måder.

Hvem ved, hvad det næste bliver ?

Frihed er ikke gratis.

Læs og hør mere om 18. maj 1993 urolighederne her (denmarkonline.dk)