Forskere: Minister får ikke held med at tage P2 fra DR

Kulturminister Carina Christensens (K) ønske om at tage den fjerde landsdækkende FM-kanal (P2) fra DR lykkes næppe. Det vurderer flere medieforskere.

Kulturminister Carina Christensens (K) ønske om at tage den fjerde landsdækkende FM-kanal (P2) fra DR lykkes næppe. Det vurderer flere medieforskere.

Ministeren gjorde det ellers meget klart i går aftes ved åbningen af Radiodays 2009, at regeringen vil have DR's monopol på landsdækkende public service-radio brudt.

Som Journalisten.dk kunne fortælle, er målet at give sendetilladelsen til den fjerde FM-radiokanal videre, når DR's koncession udløber i slutningen af 2010.

»Som det ser ud nu, er der ikke ligevægt mellem kommerciel radio og DR i Danmark. Det vil jeg meget gerne rette op på,« erklærede kulturminister Carina Christensen på radiofestivalen.

Men ifølge flere medieforskere er DR "urørlig". Over for Ritzaus Bureau tilkendegiver både Stig Hjarvard fra Købennhavns Universitet og Per Jauert fra Institut for Informations- og Medievidenskab på Aarhus Universitet, at løbet er kørt for regeringens plan om at nappe en radiokanal fra DR for at booste kommerciel radio.

"DR har lært af erfaringen og er blevet en gennemprofessionaliseret medievirksomhed i klasse med BBC. Så det er meget svært for andre at kommet til fadet," siger Stig Hjarvard til Ritzaus Bureau.

Og Per Jauert tilføjer:

"Skal der ske et reelt monopolbrud på radio, så kræver det, at den nye kommercielle udbyder får flere kanaler ligesom DR. Det er ikke muligt med kun en kanal."

Vælger regeringen alligevel at gøre spørgsmålet om et monopolbrud på public service-radio til et kardinalpunkt i de nært forestående medieforhandlinger, vil det dog møde stor modstand fra oppositionen.

Inden kulturministeren i aftes officielt fremsatte regeringens forslag herom, tilkendegav socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, over for Journalisten.dk, at VK-regeringen ikke vil få lov til at tage P2 fra DR.

Som forligspartner bag det eksisterende medieforlig vil Mogens Jensen på alle måder stritte imod, at DR bliver frataget den fjerde landsdækkende FM-kanal – hvilket vil sige P2.

»Der står jo slet intet i medieaftalen om, at P2 skal i udbud. Derfor er det et rent forhandlingstaktisk udspil fra ministerens side, at det er kommet ud, at hun ønsker sendetilladelsen til P2 i udbud,« gav Mogens Jensen udtryk for over for Journalisten.dk og understregede flere gange, at det slet ikke kommer på tale.

Læs også: Minister: DR's monopol på public service-radio skal brydes

1 Kommentar

Flemming Schreiber Pedersen
30. SEPTEMBER 2009
Re: Forskere: Minister får ikke held med at tage P2 fra DR

Flere af denne regerings ministre opfylder ikke mine krav til politisk public service.

Jeg foreslår, at de snarest sendes i udbud.

Jeg betvivler imidlertid, at nogen vil byde.

 

Hilsen,

Flemming Schreiber Pedersen,

Hårby ved Skanderborg.