11.000 forskere boykotter videnskabeligt forlag, som med stor fortjeneste sælger artikler til universiteterne. Det er absurd at forære forskning væk til forlag, som tjener penge på at sælge det til os, mener biblioteksdirektør.
Forskere har i årevis foræret deres forskning til internationale videnskabelige forlag, som derefter sælger forskningsresultaterne til andre akademikere og universiteter. Men det skal være slut, skriver Information mandag.
Over 11.000 forskere boykotter et af de største forlag, Elsevier, som i 2010 havde en omsætning på 15 milliarder kroner, beretter avisen.
»Utilfredsheden stiger år for år, fordi det bliver mere og mere absurd, at vi forærer vores forskning væk til de store videnskabelige forlag, som tjener flere og flere penge på at sælge tidsskrifter til os, samtidig med at distributionen bliver billigere,« siger formanden for Forskningsbibliotekernes Chefkollegium René Steffensen til Information. Han er biblioteksdirektør på Copenhagen Business School og forklarer, at forlagene kræver, at universiteterne køber store pakker med mange titler, selvom de ikke har brug for dem alle.
Samtidig stiger priserne med 5-7 procent om året, skriver avisen. René Steffensen forklarer, at 30.000 forskere for cirka 10 år lavede en lignende boykot af Elsevier, men at det dengang ikke havde nogen effekt. Han tror til gengæld at den økonomiske krise gør, at forlagene bliver nødt til at lytte til protesterne, fordi universiteterne er tvunget til at skære ned.
Svend Larsen, direktør for Aarhus Universitetsbibliotek, er enig i, at forlagenes forretningsmodel er uholdbar.
»Det handler om, hvordan vi distribuerer viden. Da Wikipedia kom frem, rynkede mange på næsen, men nu bruger alle det jo, så protesterne handler også om, at hele den forretningsmodel, som de videnskabelige tidsskrifter er skabt på, er under pres på grund af økonomisk knaphed,« siger han til Information.
De videnskabelige tidsskrifter har stor international gennemslagskraft, og det er ikke ligetil at give fri adgang til forskningsresultater, påpeger Svend Lassen. For der er stadig nødt til at være nogen, der betaler for, at forskernes arbejde bliver publiceret og kvalitetssikret, så ikke er alle og enhver kan lægge artikler på nettet og kalder det forskning.
For nylig har Harvard University i USA opfordret dets forskere til i stedet at offentliggøre deres forskning i såkaldte open-acces-publikationer, mens den britiske regering lancerer en plan, der skal gøre al forskning frit tilgængeligt, skriver Information.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.