Danmark er begyndt at minde om Sydeuropa, hvor staterne har langt mere magt over medierne. Det vurderer medieforsker fra RUC Mark Blach-Ørsten, som vil have styrket demokratiet i de danske medier.
Søren Espersen (DF) har udtalt: "Dem, der betaler musikken, vil også bestemme, hvad der skal spilles." Anders Fogh Rasmussen vil sikre mediestøtte til dagbladene, men vil ikke give støtte til webmedier, og så er TV 2 netop blevet økonomisk reddet af Folketinget.
Som JP skriver i artiklen "Bag facaden – Staten og Støtten", så er den danske stat dybt involveret i mediebranchen. Den ejer, støtter og yder nødhjælp i krisetider. Ifølge medieforsker Mark Blach-Ørsten giver det problemer.
»Når politikerne giver mediestøtte, stiller de spørgsmålet: Hvad får vi så igen? Der er mere politisk pres på DR og TV 2 end tidligere, og aviserne er i højere grad end tidligere afhængige af mediestøtten. Det betyder, at politikerne har meget magt i medierne,« forklarer Mark Blach-Ørsten til Journalisten.dk.
Han mener, Danmark er ved at nærme sig den sydeuropæiske model, hvor statsstyringen af medierne er mere klar.
»Den franske præsident Sarkozy lægger et massivt pres på de franske medier. Han har blandt andet indkaldt de store redaktører til samtale. Politikere i andre lande forsøger på lignende måder at få magt over medierne. Nu er det op til os at sige, at vi ikke vil den vej,« siger Mark Blach-Ørsten.
Derfor mener han, at det kommende medieforlig bør overveje ikke kun mediestøtten, men også hvordan man styrker det svækkede armslængdeprincip.
»Mediestøtten er interessant, fordi vi ikke har snakket mediestøtte i rigtigt lang tid. Men vi diskuterer kun de økonomiske sider – vi skal også diskutere andre ting som for eksempel mediedemokrati,« siger Mark Blach-Ørsten.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Mark Blach-Ørstens synspunkter er da tankevækkende. Man kan spørge sig, hvorfor politikerne er så interesserede i at støtte veletablerede medier - og mon ikke man kan finde en god del af svaret i disse mediers traditionelle opfattelse af, at Christiansborg-journalistik er så fin og vigtig, at man skal bruge masser af ressourcer, spalteplads og sendetid på den.
Det er i øvrigt positivt og vigtigt, synes jeg, at medieforskere stiller principielle spørgsmål om medier og mediepolitik. Vi kan som journalister alt for nemt få en bekvem, indforstået og rigeligt pragmatisk holdning til ,hvad virkeligheden er, hvad kunderne egentlig vil have - og hvilket spil vi deltager i.
Med venlig hilsen, Morten Sørensen
Mark Ørsten sagde også for nylig, at medierne gik for vidt i dækningen af Bagger-sagen. Er der ikke snart nogen, der vil give ham et gavekort til DSB, så han komme en smut ud i virkeligheden og lidt ud af det der RUC?