Forsker: Danmark har kurs mod statsstyring

Danmark er begyndt at minde om Sydeuropa, hvor staterne har langt mere magt over medierne. Det vurderer medieforsker fra RUC Mark Blach-Ørsten, som vil have styrket demokratiet i de danske medier.

Danmark er begyndt at minde om Sydeuropa, hvor staterne har langt mere magt over medierne. Det vurderer medieforsker fra RUC Mark Blach-Ørsten, som vil have styrket demokratiet i de danske medier.

Søren Espersen (DF) har udtalt: "Dem, der betaler musikken, vil også bestemme, hvad der skal spilles." Anders Fogh Rasmussen vil sikre mediestøtte til dagbladene, men vil ikke give støtte til webmedier, og så er TV 2 netop blevet økonomisk reddet af Folketinget.

Som JP skriver i artiklen "Bag facaden – Staten og Støtten", så er den danske stat dybt involveret i mediebranchen. Den ejer, støtter og yder nødhjælp i krisetider. Ifølge medieforsker Mark Blach-Ørsten giver det problemer.

»Når politikerne giver mediestøtte, stiller de spørgsmålet: Hvad får vi så igen? Der er mere politisk pres på DR og TV 2 end tidligere, og aviserne er i højere grad end tidligere afhængige af mediestøtten. Det betyder, at politikerne har meget magt i medierne,« forklarer Mark Blach-Ørsten til Journalisten.dk.
Han mener, Danmark er ved at nærme sig den sydeuropæiske model, hvor statsstyringen af medierne er mere klar.

»Den franske præsident Sarkozy lægger et massivt pres på de franske medier. Han har blandt andet indkaldt de store redaktører til samtale. Politikere i andre lande forsøger på lignende måder at få magt over medierne. Nu er det op til os at sige, at vi ikke vil den vej,« siger Mark Blach-Ørsten.
Derfor mener han, at det kommende medieforlig bør overveje ikke kun mediestøtten, men også hvordan man styrker det svækkede armslængdeprincip.

»Mediestøtten er interessant, fordi vi ikke har snakket mediestøtte i rigtigt lang tid. Men vi diskuterer kun de økonomiske sider – vi skal også diskutere andre ting som for eksempel mediedemokrati,« siger Mark Blach-Ørsten.