Dagbladene kommer til at følge i tv-stationernes fodspor og udliciterer en større del af driften for at spare penge, forudser lektor Mark Ørsten. Han er bekymret over udviklingen.
Siden 2007 har Berlingske Media og JP/Politikens Hus sparet op mod to milliarder kroner og fyret over 100 medarbejdere. En del af milliardbesparelserne er fundet inden for administration. Det næste kan blive udlicitering af journalistiske opgaver, siger lektor i journalistik på Roskilde Universitet, Mark Ørsten.
Han siger til Mediawatch.dk, at flere dagblade vil udlicitere stof ligesom lige som Berlingske har udliciteret dele af kulturstoffet, og overladt boligtillægget Boligen til Mediamovers.
»Det er noget, man har set på tv-stationerne i lang tid, men det kommer vi sikkert også til at se mere af på aviserne. Derfor tror jeg, at vi generelt vil se et opbrud med den traditionelle fastsiddende redaktion, men kernen selvfølgelig stadig vil være der, altså indlandsredaktionen osv,« siger lektoren.
Han er bekymret over konsekvenserne for journalistikken.
»Når man ser på store sager som f.eks. fangesagen fra Irak, så har dagbladene brugt rigtig mange ressourcer på at dække den type historier. Og der kan man spørge sig selv, om der i fremtiden også vil være ressourcer til at afdække den type sager, som er vigtige for demokratiet. Sådan noget kan man godt være bekymret for,« forklarer han.
Samtidig frygter han, at besparelserne kan være med til at have den konsekvens, at journalisterne i endnu højere grad end nu bliver afhængige af kilder, der producerer nyhedslignende historier, men som ikke er det, skriver Mediawatch.
I magasinverden begyndte Aller for nogle år siden at outsource layoutarbejde til de baltiske lande.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hvorfor skal udlicitering partout være så bekymrende (spørger den selvstændige, der lever af det - så er det på plads)?
Man kunne jo forestille sig, at redaktionerne netop fik kræfter til de store, vigtige afsløringer og perspektiverende historier og det journalistiske kernestof ved at udlicitere i hvert fald dele af det mere underholdende stof eller specialstoffet.
De selvstændige leverandører er jo ikke dårligere end de fastansatte og heller ikke nødvendigvis mindre loyale. Tværtimod lever vi af, at kunderne gider at komme igen.
I øvrigt benytter de fleste redaktioner sig allerede af udlicitering, fordi Ritzau (og andre nyhedsbureauer) står for en masse stof. Vi har bare glemt, at det også er udlicitering.