Den europæiske organisation af journalister EFJ sender i dag et brev til EU-kommissionens vicepræsident, Vivianne Reading, med en protest mod tilbageholdelsen af journalist Glenn Greenwalds mand i Heathrow sidste søndag.
David Miranda blev tilbageholdt i ni timer med henvisning til sektion 7 i den britiske terrorlov.
Hvad er din kommentar til, at man anvender anti-terrorlovgivning mod journalister og medier?
"Det er helt forrykt og et misbrug af anti-terror-lovgivningen at anvende den mod journalister, der passer deres arbejde med at dække historier, der i den grad er i samfundets interesse," skriver Mogens Blicher Bjerregård i en mail til Journalisten.
"Jeg håber, at vi snart vil se den danske regering tage kraftigt afstand fra de engelske myndigheders ageren, og at vi samtidig kan få gennemgået antiterrorlovgivningen, så vi sikrer, at den ikke rammer den frie presse."
Sagen om tilbageholdelsen af David Miranda har vakt en bred bølge af protester fra hele verden. Også i Storbritannien har det vakt vrede og bestyrtelse.
David Miranda var på vej fra Tyskland til Brasilien, da han blev tilbageholdt.
I et interview med New York Times fortæller Miranda om episoden:
“Jeg var i et fremmed land med fremmede love, i et rum med syv agenter, der blev ved med at komme og gå, og som blev ved med at stille mig spørgsmål. Jeg tænkte, at alt kunne ske. Jeg troede, at jeg ville blive tilbageholdt i meget lang tid."
"De truede mig hele tiden og sagde, at jeg ville blive sat i fængsel, hvis jeg ikke samarbejdede."
"De behandlede mig, som om jeg var kriminel eller en, der var ved at angribe Storbritannien," siger David Miranda til New York Times.
David Mirandas bagage blev ransaget. Politiet konfiskerede en computer, to USB-stik, en ekstern harddisk, en mobiltelefon og flere andre elektroniske enheder, herunder en spillekonsol og to ure og to mobiltelefoner, der var nyindkøbte og stadig i pakkerne.
Derudover blev David Miranda tvunget til at udlevere kodeord til både computeren og sin mobiltelefon.
Det er kommet frem, at det var The Guardian, der havde betalt David Mirandas flyrejse fra Berlin til Brasilien. Miranda fungerede som sendebud mellem journalisten Laura Poitras i Berlin og Glenn Greenwald, der bor og arbejder i Brasilien.
Det er herfra, Glenn Greenwald har skrevet den serie af afsløringer, som avisen the Guardian har bragt på baggrund af den tidligere efterretningsmand Edward Snowdens lækage af interne dokumenter.
Glenn Greenwald er amerikansk statsborger, men skriver for den britiske avis The Guardian.
Hvad kan du sige om, at en ægtemand til en journalist bliver tilbageholdt af de britiske myndigheder, mens han er i transit på rejse fra Tyskland til Brasilien?
"Dels er det et skrækscenarie for journalister og deres familier på den måde at blive overvåget. Samtidig er det ødelæggende for mediernes arbejde, og for hvordan kilderne kan samarbejde med journalisterne og dermed for, hvilke historier der kommer frem i lyset, når kilderne løber så store risici, som det nu er set i Storbritannien."
"Det er så intimiderende, at pårørende til undersøgende journalister på den måde chikaneres af myndighederne. Det er ikke en retsstat værdig. Myndighederne bør i stedet sikre pressefrihed og støtte op om den, ikke modarbejde den. Men det kræver et helt andet signal fra de allerøverste politiske ansvarlige, end det vi har set fra David Cameron. Politikerne har et stort ansvar, når de udstikker retningslinjer. Det har vi i hvert fald set et tydeligt eksempel på," siger Mogens Blicher Bjerregård.
Efter tilbageholdelsen af Greenwalds mand skrev avisen the Guardians redaktør, Alan Rusbridger, et blogindlæg, hvor han beskrev, hvordan den britiske regering havde lagt pres på avisen.
Det pres førte bl.a. til, at The Guardian den 20. juli – under overværelse af to efterretningsfolk – destruerede en computer, hvor de lækkede data fra Snowden lå.
Hvad er din holdning til, at Guardian har valgt at destruere en computer efter pres fra den britiske regering?
"Det er helt uden sidestykke, at the Guardian har været udsat for et statsautoriseret pres, og at kildemateriale på den måde er blevet destrueret. Det hører ingen steder hjemme og er et alvorligt anslag mod pressefriheden, som er EU særdeles fremmed, og som er i total modstrid med de tanker, man i netop EU gør sig om pressefrihed og mediernes mangfoldighed," skriver Mogens Blicher Bjerregård til Journalisten.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.