FORPUSTET OVER FREMTIDEN

DJ forsøger at ruste sig til den digitale verden, der venter lige om hjørnet. »Man kan blive helt forpustet over alle de forandringer, som journalistikken og medierne gennemgår her ved indgangen til det nye årtusinde,« sagde den afgående formand Lars Poulsen i sin mundtlige beretning til delegeretmødet.
DJ forsøger at ruste sig til den digitale verden, der venter lige om hjørnet.

»Man kan blive helt forpustet over alle de forandringer, som journalistikken og medierne gennemgår her ved indgangen til det nye årtusinde,« sagde den afgående formand Lars Poulsen i sin mundtlige beretning til delegeretmødet.

Hermed hentydede han til nye medietyper som internet og on-line databaser. Men også digitaliseringen af radio og fjernsyn og konkurrencen med de trykte medier.
»Alt efter temperament kan man vælge at være betænkelig eller begejstret. Men vi kan ikke standse de hastige omdrejninger i mediecentrifugen.«
Lars Poulsen mente, at de journalistiske metoder i forhold til journalistisk research, etik, faggrænser, kilder og arbejdsmiljø vil ændre sig drastisk, og det er derfor, at forbundet må imødegå den udfordring.
»Andre fag har oplevet at blive løbet over ende af teknologi og udvikling. Vores udfordring består i at forhindre, at der ikke sker en udvanding af journalistikken. Og jeg mener, at vi som forbund står godt rustet,« sagde Lars Poulsen.

Klippe hinanden
Anders Lund fra hovedbestyrelsen talte for et forslag til forbundets handlingsprogram, der skal sikre, at DJ i samarbejde med uddannelses- og medieorganisationer skal forsøge at kortlægge konsekvenserne og få afgørende indflydelse på den rivende udvikling.
»Selvom Lars Poulsen i sin beretning hævder, at vi ikke kan leve af at klippe hinanden, så ser det alligevel ud til, at det er det, der kommer til at ske med den fælles database i DR-Nyheder, hvor alle DR-journalister kan klippe i en enkelt journalist’s interview,« sagde Anders Lund.
Og han mener, at DR’s kritiske dækning af medicinalfirmaet Lundbeck fint viser, at det kan gå galt, når mange afdelinger arbejder med den samme historie.
»Både tv og radio behandlede historien, men Lundbeck gik efter det svageste led og opnåede dermed sendetid på P1«.
Og Anders Lund advarede også mod digitaliseringens trussel mod billeders troværdighed.
»Computerne vil allerede næste år kunne udstyre Poul Nyrup med en cykelhjelm, der i virkeligheden ikke er der, selvom det er i en direkte udsendelse. Ganske fornøjeligt men også meget skræmmende,« sagde Anders Lund til en forsamling, der straks vedtog forslaget til handlingsplanen, der sætter DJ i gang med at tackle de nye udfordringer sammen med uddannelsesinstitutionerne og medieorganisationerne.

0 Kommentarer