Efter måneders dvalen, hvor ingen kandidater meldte sig som ny formand, oplevede DJ pludselig, at to mand fra hovedkvarteret på Gammel Strand gik efter formandsstolen. Formandskampen varede dog kun halvandet døgn – så trak næstformand Christian Kierkegaard sit kandidatur.
Tirsdag den 24. november om eftermiddagen har JOURNALISTEN aftalt at lave et interview med faglig sekretær Mogens Blicher Bjerregård, der som den første officielt har tilkendegivet, at han er interesseret i at afløse Lars Poulsen, når denne stopper som formand til april 1999.
Men inden interviewet blev til noget, fik Mogens Blicher Bjerregård en modkandidat, og DJ emmede af mulig valgkamp.
Mogens Blicher Bjerregård er blevet opfordret til at stille op af Journalistgruppen i DR – som han tidligere har været formand for – ligesom det hurtigt viser sig, at han har opbakning fra Berlingske. Dermed bakker de to største medarbejderforeninger ham op.
Men selv om også DJs næstformand siden 1990, Christian Kierkegaard, mener, at Mogens Blicher Bjerregård vil blive en god formand, som han gerne går i team med, så har han den eftermiddag en overraskelse i ærmet. Han melder sig selv som interesseret i formandsposten.
»Flere tillidsfolk har tilkendegivet, at med kombinationen mig og Mogens Blicher Bjerregård, så ser de helst mig som formand. Jeg mener, vi skal gå efter den kombination, der kan vinde bredest mulig opbakning fra medlemmerne,« sagde Kierkegaard, der samtidig understreger, at der kan komme andre kandidater.
Dermed har DJ officielt to formandskandidater. De har begge kontor på Gammel Strand i DJs hovedkvarter, blot en etage fra hinanden,
og arbejder tæt sammen i faglig afdeling. Situationen er speget – og især én person har ikke lyst til at sige noget som helst.
»Det er fint, at medlemmerne har en mening om, hvem der skal være formand. Men ét medlem skal ikke blande sig – det er nummer 5017, og det er undertegnede,« siger regerende formand Lars Poulsen, der samtidig tænder lidt for rævesmilet.
Et svært valg
Bjerregaard forklarer, at han udelukkende går efter formandsposten, og at han tænkte sig grundigt om, inden han sagde ja til at stille op.
»Jeg er meget ydmyg over for situationen. Nu har jeg taget beslutningen, det er 'point of no return', det giver lidt sommerfugle i maven, men det er også spændende, og jeg glæder mig til opgaven – hvis det bliver mig. Vi udgør sammen en god kombination. Det giver en stor tryghed for mig at vide, at Christian Kierkegaard med sin store ballast, sidder hvor han gør,« siger Bjerregård, som i øvrigt var HB-medlem, indtil han blev faglig sekretær for et år siden.
Tunge valgløfter er der meget lidt af. Bjerregård nævner solidaritet og et bredt DJ. Kierkegaard fremhæver blandt andet kvalitet. Begge kandidater siger, at DJs gode udvikling skal fortsætte.
»Det er et svært valg. Vi har ikke afgørende forskellige holdninger. Den største forskel er nok, at jeg har større erfaring,« siger Christian Kierkegaard, der samtidig understreger, at han godt kan se sig selv som næstformand, også i fremtiden. Han understreger, at han ikke er interesseret i et egentligt kampvalg, men ønsker en afklaring inden delegeretmødet til april, gerne inden jul.
For og imod
Sent onsdag eftermiddag har JOURNALISTEN skrevet artiklen om formandskampen færdig. Den er blandt andet baseret på interview med samtlige medlemmer af DJs hovedbestyrelse (HB) – bortset fra én enkelt, der er bortrejst – samt tillidsfolk.
Flere fremhæver, at der mangler lidt fest og farver over kandidaterne. »Det er ikke den mest sprælske duo man kan forestille sig. Men Lars Poulsen var heller ikke ligefrem farverig, da han tiltrådte, så det kan vel læres,« lyder det for eksempel fra fællestillidsmand på Berlingske, Jens Langergaard, der bakker op om Mogens Blicher Bjerregård som formand.
Mange folk på tillidsposter ønsker ikke at vælge side, de vil se tiden an.
Lars Lindskov, formand for PF:
»Det er ikke så ringe endda med to kandidater. Mere kan jeg ikke sige.«
Thomas Szlavik, tillidsmand på Ekstra Bladet:
»Jeg mener ingenting, det er for tidligt.«
Johannes Krarup, medlem af HB:
»Vi har god tid endnu, valget står først til april.«
Lene Sarup, medlem af HB:
»Jeg er træt af at tale om ansigter – hvornår skal vi tale politik.«
Både Kate Bluhme og Sø-ren Wormslev, der begge sidder i forretningsudvalget, fremhæver de to kandidater som kvalificerede til formandsskabet – men de vil ikke fremhæve den ene frem for den anden.
Andre vover pelsen. Martin Vestergaard, medlem af HB:
»Jeg er overrasket over, at Mogens Blicher Bjerregaard stiller op. Jeg synes ikke umiddelbart, han er oplagt, men det skyldes måske, at man lige skal vænne sig til tanken – det er jo den første officielle kandidat. Derimod kan jeg godt se Christian Kierkegaard som formand. Han er enormt kompetent og visionær.«
Morten Uhrenholdt, formand for journalistgruppen i DR:
»Mogens er bredt kvalificeret, og han har udvist store evner som forhandler og politiker – han har god tæft for det politiske spil og klare faglige holdninger. Og så skal man ikke glemme, at Mogens har både en avis- og en DR-fortid – det vil mange finde betryggende.«
Anders Lund, medlem af HB:
»Jeg synes ikke sonderingerne er færdige endnu«
– Synes du, det er to gode kandidater?
»Jeg ser ikke Mogens Blicher Bjerregård som en reel kandidat til formandsposten, men jeg synes, Christian Kierkegaard har vægten.«
Ole Bjærge, næstformand i De Bergske Blades Medarbejderforening:
»Hvis valget står mellem Mogens Blicher Bjerregård og Christian Kierkegaard, så foretrækker jeg personligt Christian Kierkegaard. Han er den mest samlende figur. Jeg kan ikke se, at Mogens Blicher Bjerregaards arme kan favne vidt nok.«
Helle Bygum, tillidsmand på TV-Avisen:
»Mogens er en stor taktiker, tænker strategisk, en fremragende forhandler. Han har lune og humor. Da jeg først mødte ham, troede jeg, han var en vissenpind – det måtte jeg revidere.«
Kristian Melgaard, formand for Freelancegruppen:
»Min personlige favorit er umiddelbart Christian Kierkegaard. Jeg tror, han kan blive en god formand, mens jeg ikke kender Mogens Blicher Bjerregaard så godt.«
Uffe Gardel, tidligere fællestillidsmand på Berlingske, der trak sit uofficielle kandidatur, da Mogens Blicher Bjerregård meldte sig:
»Mogens Blicher Bjerregård har større faglig ballast og vil blive en bedre formand end mig. Mogens Blicher Bjerregård har sin styrke i fremførelsen af argumentet. Christian Kierkegaard vil slet ikke formå at sætte sig i respekt. Han kan ikke overbevise og provokere medlemmerne, og han kan ikke repræsentere forbundet og standen.«
Netop Uffe Gardel fremhæves af flere som en alternativ kandidat.
Steffen Lilmöes, tillidsmand på JydskeVestkysten:
»Vi havde regnet med at give vores støtte til Uffe Gardel. Han kan skubbe liv i forbundet og blive en markant formand. Mogens Blicher Bjerregård kender vi ikke så godt, og Christian Kierkegaard vil vi ikke pege på som formand.«
Kun én kandidat
Onsdag aften tager situationen en ny drejning. Lidt mere end et døgn efter JOURNALISTEN er gået i gang med sin historie. Christian Kierkegaard bekræftede ellers sit kandidatur onsdag morgen. Men onsdag aften meddeler han, at han alligevel ikke kandiderer til formandsstolen.
»Nu har jeg talt med forskellige, og jeg har vurderet situationen selv. Og jeg er nået frem til, at det vil være bedst med Mogens som formand og mig som næstformand. Jeg vil nu forsøge at overbevise skeptikerne om, at Mogens er det bedste valg,« siger Christian Kierkegaard.
»Jeg har vurderet situationen færdig og set på rollefordelingen, det er primært dét, der ligger til grund for min beslutning. Det vil være uheldigt med en situation, hvor DJ fremstår som et forbund ramt af uenighed, når vi politisk set er enige.«
– Det risiko kendte du jo allerede, da du meldte dit kandidatur?
»Ja, men som jeg har sagt fra begyndelsen, så har jeg ikke ønsket, at det skulle udvikle sig til en kampfase. Jeg har fra starten ønsket den kombination, der kunne få bredest muligt opbakning. Det er det, vi får nu.«
– Vil det sige, du har erfaret, at der er bredere opbakning til Mogens Blicher Bjerregård som formand, end til dig?
»Nej, så langt er jeg ikke gået i mine overvejelser.«
– Er din troværdighed ikke svækket nu?
»Nej, det mener jeg ikke. Jeg har aldrig sagt, at nu skulle jeg være formand. Jeg har søgt en afklaring. Min beslutning lig-
ger i klar forlængelse af det, jeg har sagt fra begyndelsen.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.