DR's bestyrelsesformand, Michael Christiansen, foreslår i dagens udgave af Jyllands-Posten, at DR gøres til et statsligt aktieselskab. Formålet er at sikre "den nødvendige armslængde" til politikerne.
Mens det politiske pres på DR fortsætter, forsøger DR's egen bestyrelse nu at komme med kreative forslag til selve driften af DR.
I de igangværende overvejelser om fremtidens mediestøtte er det flere gange blevet fremført, at DR's virke bør begrænses. Nu lancerer DR's bestyrelsesformand Michael Christiansen så en helt anden indfaldsvinkel.
I dagens udgave af Morgenavisen Jyllands-Posten foreslår han, at DR fremover skal drives som et statsligt ejet aktieselskab.
"DR bør have en overordnet politisk styring. Enten i regeringen, Folketinget eller bestyrelsen – eller en kombination," siger han og tilføjer:
"Men man kunne også overveje at øge armslængden ved f.eks. at gøre DR til et 100 pct. statsejet aktieselskab – således som tilfældet er i Sverige og Norge – eller eventuelt til en selvejende institution som med landets gymnasieskoler og universiteter."
Tidligere kulturminister Brian Mikkelsen (K) har for år tilbage undsøgt, om DR's politisk udpegede bestyrelse kunne erstattes af en professionel. Forslaget faldt dog, fordi Dansk Folkeparti var imod. Nu er DF's medieordfører, Karin Nødgaard, dog åben for forhandlinger herom.
Samtidig gentager Michael Christiansen sit synspunkt, at det er vigtigt at se DR som en del af staten, hvorfor licensen ikke bør betragtes som støtte på lige fod med den støtte aviserne modtager:
"Man reflekterer simpelt hen ikke over, hvad det er, jeg siger. Der går en automatpilot i gang. Folk spørger »hvad er staten?«," udtaler Michael Christiansen til avisen og påpeger, at de færreste har forstået, hvad en statsvirksomhed eller statsejet aktieselskab er.
"Der er tale om en såkaldt selvstændig offentlig institution, men ikke – som f.eks. gymnasieskoler og universiteter – en selvejende institution. Afhængig på en række punkter: Indtægter, ledelse og public service-kontrakt fastlægges af regering og folketing, men alligevel må politikerne ikke gå for dybt ned i styringen af den. Det må du som journalist så skrive din leder om, hvorvidt du synes, at de gør," siger han til JP.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.