Formand for pressefotografer er ”jublende glad” efter frifindelse

Frifindelsen af fotograf Martin Lehmann skaber stor glæde hos formanden for DJ’s pressefotografer. ”Det er en god dag for pressefriheden, når retssystemet forstår, at medier skal have lov til at dokumentere danmarkshistorie”

”Jeg håber aldrig nogensinde, det sker i et demokrati som det danske igen.”

Sådan siger Lars Lindskov, formand for Pressefotografforbundet i Dansk Journalistforbund, med henvising til det retsforløb mod Politiken-fotograf Martin Lehmann, der i dag endte med en frifindelse i landsretten.

Sagen begyndte, efter at Martin Lehmann i 2015 modsagde sig politiets ordre om at forlade den sønderjyske E45 motorvej, hvor omkring 300 flygtninge og migranter vandrede fra Padborg mod Sverige. 

”En ting er, at det var helt forkert, at politiet anholdt Martin Lehmann den dag. At de derefter rejste tiltale, så sagen endte i retten, er jeg fuldstændigt uforstående over for,” siger Lars Lindskov.

Martin Lehmann blev i januar i år frifundet for tiltalen i byretten, men sagen blev anket, og derfor var der domsafsigelse i landsretten i Viborg i dag. 

Nedslående at høre politiets anklager

Lars Lindskov var til stede ved mandagens retssag i Viborg, og han betegner det som en nedslående oplevelse at høre anklagerne mod Martin Lehmann.

”Jeg sad og tænkte: Det er dagen før Folketingets åbning, demokratiets festdag. Og så skal man sidde og høre på politifolkenes forklaringer om, hvorfor pressen skulle væk. Det var forstemmende,” siger han.

Han har svært ved at forstå, at sagen er kommet så vidt. Han hæfter sig ved, at samarbejde mellem presse og politi i mange andre tilfælde ikke giver ballade.

”Selv om adrenalinen i nogle situationer pumper hårdt blandt både mediefolk og politifolk – så kan vi godt respektere hinanden. Det har vi jo set i mange andre tilfælde, eksempelvis på Nørrebro. Så for mig er det fuldstændigt uforståeligt, at vi efter en forholdsvis fredelig situation på den sønderjyske motorvej skal ende i det her,” siger han.

En cementering af, at pressen skal være til stede

Med dagens kendelse er det altså endnu en gang blevet vurderet, at Martin Lehmann ikke skal dømmes for sin beslutning om at trodse politiets ordrer. Og det er ifølge Lars Lindskov en god nyhed for hele branchen.

”Jeg er jublende glad for at sige det mildt. Det er en god dag for pressefriheden, når retssystemet forstår, at medier skal have lov til at dokumentere danmarkshistorie på en sønderjysk motorvej,” siger han.

Martin Lehmann udtalte selv i går til Journalisten, at dommen i dag, uanset udslaget, ikke ville få nogen betydning for hans arbejdsliv.

Lars Lindskov, hvad betyder dagens frifindelse for de danske pressefotografer?

”Vi har fået mulighed for at blive ved med at dokumentere, når der er alvorlige begivenheder,” siger han.

Samtidig understreger formanden, at dagens kendelse ikke danner præcedens for et fremtidigt fripas. 

”Hvis politiet fremover siger, at vi ikke må være til stede, kan vi selvfølgelig ikke bare henvise til det her eksempel og sige: Vi må godt være her, for det måtte vi på motorvejen. Så enkelt er det ikke, men vi har fået cementeret, at pressen skal være til stede til store begivenheder,” siger han.

0 Kommentarer