Højesterets dom i sagen om Se og Hør og afsløringen af tv-værten Andrea Elisabeth Rudolphs bare bryster, gør det nærmest umuligt for danske fotografer at passe deres arbejde. Det mener Lars Lindskov, formand for Pressefotografforbundet.
Efter tv-værten Andrea Elisabeth Rudolph i går vandt sagen mod Se og Hør, der havde bragt billeder af den topløse tv-vært på en offentlig strand, kan danske fotografer se frem til langt flere retssager.
Det vurderer formanden for Pressefotografforbundet, Lars Lindskov.
"Jeg ser frem til, at vi får nogle flere afgørelse på området. Der er tale om en gråzone, og vi kan jo ikke bare stoppe med at fotografere virkeligheden," siger han til Ritzau.
Det bemærkelsesværdige i sagen er blandt andet, at selv om det er tilladt at fotografere på offentlige steder, så vurderede Højesteret, at stranden var så øde, at Andrea Elisabeth Rudolp ikke kunne forvente at blive fotograferet.
Men ifølge Lars Lindskov er det en meget vidgående dom og påpeger samtidig, at tv-værten selv er en del af underholdningsbranchen:
"Det var noget andet, hvis det var en ukendt violinist, så havde jeg større forståelse. Hvor går grænsen? Hvis man er til en filmpremiere, har man så også ret til privatliv?," udtaler Lars Lindskov og slår fast, at dommen vil være en hidring for visse fotografer:
"Hvis ens job er at tage billeder af kendisser, og hvis man samtidig vil overholde loven, så er dommen en klar hindring," siger Lars Lindskov, som ikke mener, at fotograferne kan finde hjælp i de presseetiske regler.
Chefjurist i Dansk Journalistforbund, Anne Louise Schelin, vurderer derimod, at Højesterets dom, skærer jura ud i pap.
På den ene side blev Se og Hør således frifundet i forhold til straffeloven for at have publiceret billederne af den topløse tv-vært. På den anden side blev Se og Hør pålagt at betale 75.000 kroner i godtgørelse plus sagens omkostninger på 155.000 kroner, fordi billederne anses for at være "en retsstridig krænkelse".
"Det virker som om, at Højesteret har gjort sig umage med i at skære noget ud i pap. Det kunne tyde på, at man har været opmærksom på, at der rører sig en diskussion om retten til eget billede og beskyttelse af privatlivets fred, og at man har villet klargøre gældende ret," siger Anne Louise Schelin til Pol.dk.
Se og Hør vil i øvrigt overveje at give Andrea Elisabeth Rudolph en undskyldning i forbindelse med en fælles frokost.
"Jeg vil gerne invitere hende på frokost, og hvis hun føler, at hun har behov for en undskyldning, vil jeg vurdere, om det er på sin plads, og så vil jeg give den til hende, hvis jeg føler, at det er det rigtige," siger chefredaktør Kim Henningsen til Pol.dk.
1