Formænd langer ud efter Mogensen og Kristiansen

De danske medier er fyldt med overfladiske konklusioner om det politiske liv, mens det kniber med den kritiske dybdeborende journalistik. Ny hjemmeside vil udstille elendigheden. "Vi vil gerne se mindre til Thomas Larsen, Peter Mogensen, Michael Kristiansen...," erklærer folkene bag.

De danske medier er fyldt med overfladiske konklusioner om det politiske liv, mens det kniber med den kritiske dybdeborende journalistik. Ny hjemmeside vil udstille elendigheden. "Vi vil gerne se mindre til Thomas Larsen, Peter Mogensen, Michael Kristiansen…," erklærer folkene bag. Den politiske journalistik i Danmark handler ikke længere om indhold – men derimod om underholdning. Og Mogensen og Kristiansen har gjort sig til landets fremmeste udøvere i disciplinen "politisk infotainment", hvilket hverken fremmer debatten eller klæder TV 2 som medie.

Sådan lyder dagens opsang fra VU-formand, Jakob Engel Schmidt, og DSU-formand, Peter Hummelgaard Thomsen.

I en fælles kronik i Berlingske Tidende opfordrer de de danske medier til generelt at skrue ned for brugen af politiske kommentatorer, som de mener direkte skader demokratiet.

"Vi vil gerne se mindre til Thomas Larsen, Peter Mogensen, Michael Kristiansen, Ask Rostrup, Ralf Pittelkow, Henrik Qvortrup, og hvad de nu ellers går og hedder. I stedet kunne man jo give mere tid til den politiske journalistik og gå kritisk i dybden med politiske forslag," skriver de to.

Og for at det ikke bare skal blive til løftede pegefingre, har DSU og VU valgt at gå sammen om en ny hjemmeside, hvor man vil overvåge og udstille de politiske kommentatorer, når de begiver sig ud på tynd is.

"Vi inviterer alle til at være med og give deres kommentarer og forslag," hedder det.

Hjemmesidden har fået navnet "Bullshit-barometer – hvilken kommentator lukker mest L… ud?"

Her er seneste eksempel en "analyse" fra Thomas Larsen, der handler om statsministerens åbningstale, hvor VU- og DSU-makkerskabet blandt andet skriver:

"»Endnu engang«, fristes man til at sige efter at have læst Thomas Larsens analyse af statsministerens åbningstale. Endnu engang skal man læse en ligegyldig og overfladisk analyse.""

Også Michael Kristiansen og Peter Mogensen er der spank til. Under overskriften "Bullshitkongerne gør det igen" gennemgår den nye hjemmeside de to spindoktorers seneste fælles tv-optræden på TV 2 News den 16. oktober, hvor programmet overordnet handler om efterårets store politiske sager.

"Som politisk interesseret, bliver man decideret deprimeret af at se på de to. Det er som om det eneste interessante i deres verden er spin og kommunikation. I deres verden kan politikerne ikke mene noget og det handler kun om hvem der kommunikere bedst," hedder det blandt andet.

I dagens kronik i Berlingske Tidende understreger Jakob Engel Schmidt og Peter Hummelgaard Thomsen, at for dem handler politik derimod om holdninger og om at ville gøre noget med og for samfundet:

"Vi er helt klar over, at politikerne har et ansvar for at sætte vigtige spørgsmål på dagsordenen og ikke kun gå i selvsving over enkeltsager og løbe efter folkestemningen. Vi anerkender ligeledes, at spin har fyldt for meget i danske politikeres hoveder. Til gengæld forstår vi ikke, hvorfor skrevne og elektroniske medier hopper med på spinvognen. Vi ønsker, at den danske presse er sit ansvar bevidst og hæver deres niveau betragteligt."

2 Kommentarer

Thomas Schiermacher Jensen
30. OKTOBER 2009
Re: Formænd langer ud efter Mogensen og Kristiansen
... og så hører man Peter Mogensen på TV2 sige, at de leverer "neutrale analyser". .. og så si´r man bare: VU har jo ret. mage til bullshit....
Frank Helbo
28. OKTOBER 2009
Re: Formænd langer ud efter Mogensen og Kristiansen
Prisværdigt initiativ. Men det er svært for medierne at finde den rigtige balance. Det kan godt være, at de to ungdomspolitikere ikke er tilfredse med kommentatorerne, men hvis de kan være med til at gøre det politiske system mere forståelig for almindelige mennesker, opfylder de vel en mission. For mon ikke læserne/seerne løber skrigende væk, hvis kommentarerne kun skal tilfredsstille politiske nørder - som de to ungdomspolitikere.