Forlig om to-tre nye radiokanaler på vej

Når den nye danske radiostation Nova FM går i luften i eftermiddag kl. 15, så bliver det med udsigt til snarlig øget konkurrence. Politikerne beslutter måske allerede torsdag at gøre plads til flere radiokanaler, erfarer Journalisten.dk.

Når den nye danske radiostation Nova FM går i luften i eftermiddag kl. 15, så bliver det med udsigt til snarlig øget konkurrence. Politikerne beslutter måske allerede torsdag at gøre plads til flere radiokanaler, erfarer Journalisten.dk.

Danmark skal have endnu mere radio. Selv om det allerede i dag kniber gevaldigt for de kommercielle radiostationer at få butikken til at løbe rundt, så mener de mediepolitiske ordførere, at der bør rykkes rundt på radiofrekvenserne for at gøre plads til flere FM-kanaler.

Forhandlingerne om den såkaldte "replanlægning af FM-båndet" har stået på i årevis og var tæt på at blive afsluttet før sommerferien. Nu genoptages forhandlingerne, og med en ny analyse af markedet fra Capacent er kulturminister Brian Mikkelsen (K) parat til at afslutte diskussionen.

Ifølge Journalisten.dks oplysninger mødes de medepolitiske ordførere således på torsdag, og intentionen er at få skred i forhandlingerne, så man allerede i denne uge kan indgå en aftale.

Tanken er, at der skal skabes to-tre – måske fire – nye landsdækkende FM-stationer. Til gengæld bliver der ikke tale om at lukke lokalradioer i Danmark, som det ellers fremgår af Politiken i dag.

Der er ikke, og har ikke været, planer om at lancere nye nationale radiokanaler på bekostning af lokalradioerne, siger kilder tæt på forhandlingerne. Tværtimod går hele øvelsen ud på at flytte rundt på frekvenserne og pakke dem tættere, som det også kendes fra andre lande, for netop at gøre plads til flere kanaler. Det samme var meldingen allerede før sommerferien.

Ud over de nye landsdækkende radiokanaler er det også tanken at finde plads til en række nye regionale og lokale radiostationer.

Det er kredsen blandt det eksisterende medieforlig, som torsdag mødes for at tage stilling til den markante omlægning af hele FM-sendenettet. En omlægning, som ifølge Capacents gamle analyse fra før sommerferien godt kan lade sig gøre – men angiveligt vil koste omkring 300 mio. kr.

Ifølge Journalisten.dks oplysninger er både Socialdemokraterne, Venstre, Radikale og Konservative parate til at få et forlig i hus. Og flere af dem understreger, at de er blevet lovet, at de eksisterende radiostationer kan fortsætte deres nuværende virksomhed.

I øvrigt overvejes det, om visse lokalradioer fremover skal sende alene via internettet.

Journalisten.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra kulturminister Brian Mikkelsen, som har valgt ikke at udtale sig i sagen, så længe forhandlingerne står på.

Læs også: Held og lykke til Nova.

0 Kommentarer