»Forlig om nye radiokanaler inden sommer«

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) arbejder på et forlig inden sommerferien om helt nye danske radiokanaler, erfarer Journalisten.dk. Centrale kilder tror på tre-fire nye nationale stationer.

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) arbejder på et forlig inden sommerferien om helt nye danske radiokanaler, erfarer Journalisten.dk. Centrale kilder tror på tre-fire nye nationale stationer.

Danskerne får i de kommende år endnu flere landsdækkende radiostationer at vælge imellem.
Trods krisen for kommerciel radio i Danmark og TV2 Radios deroute, så arbejder kulturminister Brian Mikkelsen netop nu på at få en politisk aftale i hus om en total omlægning af FM-båndet, så der bliver plads til flere nationale kanaler.
Ifølge centrale kilder er det regeringens mål at få forlig på plads inden sommerferien.
»Og der bliver sandsynligvis tale om tre-fire nye landsdækkende radiokanaler og en række nye regionale og lokale radiostationer,« siger en central kilde til Journalisten.dk.

Kulturminister Brian Mikkelsen ønsker ikke på nuværende tidspunkt at udtale sig, oplyser ministeriet. Det næste forhandlingsmøde er ej heller programsat endnu, men forventes dog at blive »inden udgangen af maj«, som det hedder.
»Bolden ligger i øjeblikket hos Brian. Men jeg tror ikke længere der er tvivl om, at der kommer en aftale før sommer. Det satser Brian da meget på. Og det er jo en gammel forpligtelse, at vi skal nå til enighed om en replanlægning af frekvensanvendelsen på FM-båndet,« siger SFs medieordfører, Holger K. Nielsen, med henvisning til den mediepolitiske aftale for 2007-2010.

De igangværende forhandlinger er flere gange blevet bremset på grund af uenighed om dels finansieringen og dels omfanget af nye radiokanaler. Der arbejdes derfor med flere modeller, som sidst blev drøftet på et møde forrige mandag.
»Der blev vi enige om, at vi nu skal prøve at kigge lidt anderledes på tingene. Og det skal så munde ud i et nyt udspil fra kulturministeren,« siger DFs medieordfører, Karin Nødgaard, til Journalisten.dk.
Hun understreger, at partierne stadig ikke er enige, men bekræfter, at Brian Mikkelsen satser på at få en afklaring inden sommer.
»Det synes jeg også selv ville være rart,« siger hun.

Replanlægningen af frekvensanvendelsen af FM-båndet er dog først og fremmest regeringens ønske. Venstrefløjen frygter, at det vil ramme både DR og de nuværende lokale radiostationer.
Men da den eksisterende medieaftale omfatter samtlige partier på nær Enhedslisten, så har både Socialdemokraterne og SF allerede sagt ja til omlægningen.

»Vi mener stadig, at man helt bør genoverveje beslutningen om replanlægningen. Dels ud fra de erfaringer, vi har fået, hvad angår behovet for mere kommerciel radio, og dels ud fra de gener, som en replanlægning vil give ikke mindst DR og lytterne,« siger Mogens Jensen, medieordfører for Socialdemokraterne.
Han vedstår sig dog det gældende medieforlig og dermed aftalen om at gøre plads til flere nye landsdækkende radiokanaler.
»Vi er forpligtet af sætningen i medieforliget om, at vi skal sikre en replanlægning. Så det er mere et spørgsmål om omfang og finansiering. Og der går vi efter den replanlægning, som indebærer mindst muligt og koster mindst muligt,« siger Mogens Jensen.

Regeringen og Dansk Folkparti satser dog på, at yderligere et par nationale radiostationer vil give yderligere konkurrence til DR.
»Det ville være godt for lytterne, hvis der kom et kvalitetsmæssigt alternativ til DR. Det skal ikke bare være popmusik,« siger Karin Nødgaard, DF.
Fra den anden ende af den politiske medielejr understreger Holger K. Nielsen, at det afgørende bliver, at også de lokale radiostationer sikres en fremtid:

»Jeg står ved forpligtelsen til at finde en model, som giver nye radiokanaler, men som samtidig også sikrer, at de lokale stationer kan overleve. Så resultatet bliver, at der både bliver plads til nye landsdækkende stationer og at vi sikrer de lokale stationer.« siger SFs medieordfører.

Selv om det lykkes det at få en aftale i hus før sommerferien, kan det stadig godt vare længe før replanlægningen af frekvenserne på FM-båndet gennemføres.

 

0 Kommentarer