»Forkert at blackliste satirejournalister«

Redaktøren af fodboldspillernes blad Indersiden, der udgives af Spillerforeningen, mener DBU overreagerer ved at indføre restriktioner mod overrumplende satirejournalistik. »I stedet kan DBU og spillerne trække på skulderen,« mener Dan Hirsch Sørensen, der samtidig er grundigt træt af satiren.

Dan Hirsch Sørensen – tidligere professionel fodboldspiller og uddannet journalist – er redaktør på Indersiden, der udgives af Spillerforeningen. Han er skeptisk over, at DBU vil begrænse satirejournalisters adgang til den såkaldte Mixed Zone, hvor spillerne møder pressen i minutterne efter landskampe.

»Det vil være forkert af DBU at blackliste satirejournalisterne,« forklarer han i en e-mail til Journalisten, efter vi har fremsendt en række spørgsmål til ham.

Redaktøren opfordrer i stedet DBU til at vise overbærenhed:

»I stedet kan DBU og spillerne trække på skulderen over, at det er det, journaliststanden vil bruge sin tildelte tid på.«

Reaktionen falder efter, at DBU over for Journalisten har varslet, at der skal sorteres kraftigere i de DR-journalister, der får adgang til spillerne lige efter landskampen. DBU er kritiske over, at DR – uden at orientere spillerne og DBU direkte – efter landskampen mod Malta blandt andet stillede spørgsmål om en spillers frisure. DBU mener, at arbejdsvilkårene ødelægges for de seriøse journalister.

Præsenter interviewet

Selv om Dan Hirsch Sørensen ikke ønsker kraftigere sortering i journalisterne, er han grundigt træt af at satirejournalisterne ikke tydeligt præsenterer deres ærinde, der først går op for spillerne, når DR er begyndt at optage og de skæve spørgsmål kommer.

»Der findes en god tommelfingerregel i journalistik om, at man indgår en kontrakt med sin kilde, der får at vide, hvad et interview skal handle om. Det kunne satire-journalisterne vel også bare gøre. Og så kan spillerne selv afgøre, om de vil spille med på legen eller ej,« anbefaler Dan Hirsch Sørensen.

Dan Hirsch Sørensen opfordrer til øget respekt over for spillerne:

»Jeg ville jo heller ikke pludselig lave satire med en erhvervsmand eller en politidirektør, som jeg skulle interviewe, uden at vedkommende vidste det. Det er som om, at fodboldstjerner bare skal stille op til hvad som helst, og gør de ikke det, får de hurtigt prædikatet arrogante. Men de er professionelle mennesker, som derfor også har krav på en professionel behandling. «

Fodbold handler om følelser

DR har forklaret, at den anderledes journalistik ikke bare er fis og ballade. Den skal tydeliggøre for mediebrugerne, at megen sportsjournalistik laves på samme skabelon.

Dan Hirsch Sørensen, er det i virkeligheden ikke meget forfriskende med et modspil til en sportsjournalistik, hvor spillerne jo reelt ofte kunne skrive spørgsmålene ned selv, fordi de kender dem fra tidligere seancer?

»Der er en udbredt opfattelse af, at sportsjournalistikken er en helt særlig genre, som mange andre journalister, ikke tager helt seriøst. Men der bedrives rent faktisk masser af god sportsjournalistik. Og hvad er det, publikum vil have? Fodbold handler om fodbold og følelser, og det er det, vi gerne vil have, at udøverne skal sætte ord på.«

Dan Hirsch Sørensen mener der er andre mere relevante områder end sport, DR kunne udsætte for satirejournalistik.

»Er de politiske journalister eller erhvervsjournalisterne meget bedre til at stille spørgsmål? Det synes jeg egentligt ikke. De gode spørgsmål stod eksempelvis ikke ligefrem i kø i forbindelse med Lars Løkke-pressemødet og GGGI. «

0 Kommentarer