Sportsjournalistik

”Forkert, absurd og utidigt”: Få dage før skæbneafstemning sender udskældt præsident brev til danske sportsjournalister

I morgen skal Danske Sportsjournalister stemme om, hvorvidt man ønsker at forblive tilknyttet det internationale sportsjournalistforbund AIPS. Inden afstemningen har AIPS-præsidenten sendt et brev til de danske medlemmer af AIPS

De danske medlemmer af det internationale sportsjournalistforbund AIPS modtog lørdag eftermiddag en mail med et brev fra Gianni Merlo, som er præsident for forbundet.

I det to sider lange brev er Gianni Merlo særdeles kritisk over for Danske Sportsjournalisters beslutning om, at man ved en ekstraordinær generalforsamling i morgen vil stemme om, hvorvidt man skal forlade AIPS.

”Ærligt talt, så forekommer det mig som et fuldstændig forkert, absurd og utidigt forslag,” skriver præsidenten i brevet.

Danske Sportsjournalisters bestyrelse har indstillet til at forlade AIPS på baggrund af en række ”tynde forklaringer” fra Gianni Merlo om, hvorfor AIPS havde valgt at placere en prisceremoni for den bedste sportsjournalistik på et udskældt stadion i netop Qatar.

For mange medlemmer af Danske Sportsjournalister har den berømte dråbe i bægeret i forhold til medlemskabet af AIPS været, at tre norske journalister fra avisen VG blev frataget muligheden for at vinde prisen, fordi de nægtede at deltage i AIPS-ceremonien, der blev afviklet på et af de stadioner, der er blevet kritiseret massivt for brug af gæstearbejdere, som har arbejdet under kummerlige forhold.

Henviser til dansk regering

Italienske Gianni Merlo forsøger i et telefoninterview at forklare sit brev.

Her henviser han blandt andet til det ifølge ham hykleriske i, at man vil melde sig ud af AIPS, men at danske sportsjournalister rejser til Qatar for at dække VM, og at det internationale journalistforbund (IFJ) lige har afviklet en konference i Oman, som heller ikke er demokratisk eller kendt for pressefrihed. Sidstnævnte er også blevet omtalt i Journalisten.

Derudover siger Gianni Merlo, at dansk sportsjournalistik er blevet politisk.

Til kritikken om at vælge Qatar som scene for en prisoverrækkelse har Gianni Merlo også tidligere brugt argumentet, at den danske regering ville sende syriske flygtninge tilbage til Syrien, og at man derfor aldrig kan vælge et ”uskyldigt sted” at afvikle en prisoverrækkelse.

Jeg kan fuldstændig afvise Gianni Merlos spekulationer.
Jimmy Bøjgaard, formand for Danske Sportsjournalister

Da Journalisten spørger Gianni Merlo, om han sender brevet få dage inden afstemningen i Danske Sportsjournalister for at påvirke afstemningen, svarer han, at det ikke handler om det:

”Nej, det er ikke det, jeg prøver. Jeg har udtrykt min holdning, og den er, at de måske ikke kendte fakta. Derefter må de selv bestemme, hvad de vil. Det, jeg skriver, er meget klart,” siger han.

Men det synes Jimmy Bøjgaard, der er formand for Danske Sportsjournalister, ikke nødvendigvis, at det er.

I forløbet savner han ganske enkelt AIPS-præsidentens svar på, hvorfor organisationen har valgt at placere aktiviteter i Qatar, og altså ikke et svar, der handler om IFJ eller den danske regerings handlinger.

”Jeg er ærgerlig over, at en organisation, som vi er medlem af, ser så forskelligt på de her ting og kommer et af deres medlemmer så lidt i møde i en vigtig debat, som pågår lige nu i Danmark og mange andre lande,” siger han som reaktion på brevet fra Gianni Merlo.

”Det er, hvad vi burde debattere, og ikke alle mulige andre organisationers påståede fejl,” lyder det videre.

Vil svare udenom

I telefoninterviewet med Gianni Merlo stiller han flere gange modspørgsmål til Journalisten om, hvad vi synes om IFJ’s placering af en konference i Oman og danske journalisters dækning af VM i Qatar. Ad to omgange svarer han til Journalisten, at vi ikke skal være ”en smartass”, da vi prøver på at få ham til at svare på den konkrete kritik fra Danske Sportsjournalister om AIPS’ aktiviteter i Qatar.

Efter interviewet sender han en opfølgende mail, hvor han uddyber sit synspunkt i forhold til spørgsmålet om, hvorvidt han prøver at påvirke afstemningen i morgen:

”Er det at fortælle sandheden et forsøg på at påvirke? Jeg synes, at alle skal informeres korrekt om det her. De danske kolleger kan godt have en anden holdning til det,” skriver han blandt andet.

Men ifølge Gianni Merlo stikker der noget andet under.

I brevet til de danske medlemmer af AIPS henviser han til et citat fra Jimmy Bøjgaard, hvor formanden for Danske Sportsjournalister skriver, at de i stedet for AIPS vil fortsætte med at arbejde med de øvrige nordiske lande og vesteuropæiske kolleger, og at man fra dansk side vil tage initiativ til et nyt ”internationalt netværk” for alle lande, der deler det danske syn på fri og kritisk sportsjournalistik.

I citatet fra Jimmy Bøjgaard nævnes den danske organisation Play the Game som en mulig aktør, der kan hjælpe med at stable det nye netværk på benene.

”Tiden vil vise, om det ender med at blive en forening,” citeres Jimmy Bøjgaard også for at sige.

Dansk formand afviser ”spekulationer”

Det tolker Gianni Merlo som Jimmy Bøjgaards forsøg på at lave en ”eliteorganisation” i stedet for AIPS, skriver han i brevet til de danske sportsjournalister:

”Det fik mig til at tænke, siden jeg er en journalist med passion for det undersøgende, at der også er noget andet, der antænder den pludselige flamme: En plan om at skabe en ny forening af de såkaldte nordiske og vestlige lande, en form for elite, med substantiel hjælp fra Play the Game, som er en regeringsinstitution, som jeg sætter pris på for det arbejde, den udfører, men som ikke er uafhængig, da den finansieres af ministeriet, og bestyrelsen er udpeget af ministeren,” lyder det i brevet fra Gianni Merlo.

Jimmy Bøjgaard afviser, at han arbejder for at etablere en eliteorganisation bestående af nordiske og vestlige lande, men at citatet skal opfattes sådan, at han ønsker at fortsætte det internationale samarbejde.

”Jeg kan fuldstændigt afvise Gianni Merlos spekulationer. Også her er AIPS ude af sync med virkeligheden i forhold til, hvad vores medlemmer og andre lande debatterer i øjeblikket. Danmark er måske det land i verden, der er længst fremme i denne her debat, fordi den, i modsætning til andre lande, også kører i medierne,” siger Jimmy Bøjgaard.

Han understreger, at det ikke er hans opgave at varetage AIPS’ interesser, men derimod at lytte til Danske Sportsjournalisters ønsker. Herfra mærker han et tydeligt ønske om, at man skal tage stilling til medlemskabet af AIPS, som for de fleste medlemmer ikke betyder noget, og i praksis heller ikke gør det for Danske Sportsjournalister som forening, siger han.

”Det er virkelig trist, at vores internationale organisation har læst situationen og debatten så forkert og nu føler trang til at bringe egne narrativer om for eksempel Play the Game ind i debatten,” siger Jimmy Bøjgaard.

Beslutning kræver flertal

Play the Game afviklede en konference i Odense i juni, som ifølge Jimmy Bøjgaard kunne være et oplagt sted at netværke og drikke kaffe med internationale kolleger.

”Det er nok et meget godt billede på debatten, at vi bakker op om Play the Game, som kritiserer Qatar og lignende lande uden pressefrihed, mens AIPS omfavner stater, hvor pressefrihed er et fremmedord,” siger han.

Han afviser desuden, at man fra Danske Sportsjournalisters side er ude på at starte et nyt forbund op.

Bestyrelsen i Danske Sportsjournalister har indstillet til, at man forlader AIPS, men ifølge foreningens vedtægter kræver det en afstemning på en ekstraordinær generalforsamling.

Den afvikles i morgen klokken 15 på Hotel Absalon i København, hvor der kun er tre emner på dagsordenen: Valg af dirigent, afstemning om fortsat medlemskab af AIPS og eventuelt.

Kun medlemmer af organisationen kan stemme, og der skal 2/3 flertal til for at vedtage en udmeldelse. Derudover må hver deltager ved generalforsamlingen højst stemme med to fuldmagter.

1 Kommentar

John Alex Hvidlykke
27. SEPTEMBER 2022
"Udskældt præsident sender brev til danske sportsjournalister"

Kan vi i det mindste ikke i vores eget fagblad, som vi selv har betalt med kontingentkronerne, blive fri for clickbaitrubrikker?