Allerede mandag klokken 11 lød hornet til årets Store Match-dag – den såkaldte Panikdag. Det skulle ellers først have været på onsdag fra klokken 9.30, at de bindende praktikaftaler skulle underskrives og sendes ind til journalistuddannelserne.
Men Pia Færing, praktikkordinator på DMJX, ville det anderledes. På grund af de over 100 forhåndsaftaler, der er blevet indgået mellem medier og praktiksøgende i åbent hus-ugen, har hun besluttet sig for, at medier og studerende allerede nu kan underskrive og indsende bindende aftaler. Beslutningen er truffet sammen med Natasja Dybmose, der er praktikkoordinator på RUC. I den oprindelige vejledning til ansættelse af praktikanter står der ellers, at ”ingen aftaler er bindende, før de er konfirmeret med indlevering af blanket til sekretariatet. Dette kan ikke ske før 4. november kl. 9.30.”
»Aftalerne er nu så bindende, som de kan være. De er lige så gyldige, som dem de ellers ville aflevere på Journalisthøjskolen klokken 9.30 på onsdag,« siger Pia Færing.
Den nye måde at søge praktikplads har ført til masser af frustrationer og uenighed om, hvordan indførelse af ikke-bindende forhåndsaftaler skulle fortolkes.
Nu har Pia Færing skåret igennem. Der kan nu laves aftaler mellem praktiksted og praktikant – og aftalen er bindende.
»Det er en bureaukratisk beslutning, jeg har truffet uden om parterne, som dog er blevet informeret om det,« siger hun. Praktikantvejlederne på medierne fik besked om beslutningen lidt før klokken 11 i dag, mandag.
Hjælp til dem uden forhåndsaftale
Pia Færing har i sidste øjeblik ændret reglerne for at skabe et klart overblik over, hvilke medier der stadig har praktikpladser på onsdag, og hvilke der ikke har. Det skal gøre panikdagen mere overskuelig for de studerende, der endnu ikke har indgået en forhåndsaftale med et medie, forklarer Pia Færing. Hun vil skabe klarhed for at mindske panikken.
»Det ville være en maskerade at blive ved med at holde det hemmeligt, når jeg på onsdag har 50-60 fortvivlede studerende, der ikke ved, hvad de har at vælge imellem, og hvad de møder frem til. Det kan de ikke finde ud af, medmindre vi gør det muligt at indgå bindende aftaler allerede nu,« siger hun.
I år er første gang, at medier og praktiksøgende åbent har kunnet indgå forhåndsaftaler med hinanden. Den regelændring har dog ført til stor forvirring i praktikræset, der har udviklet sig til en hel ”panikuge”. Der er blevet indgået langt flere tidlige aftaler end ventet, og som en konsekvens af en brudt forhåndsaftale nedlagde Jyllands-Posten i forrige uge to praktikstillinger. Det er dog siden blevet ændret til blot en enkelt nedlagt stilling.
Antallet af ansøgninger styrtdykket
Pia Færing har hidtil holdt fast i, at forhåndsaftalerne ikke var bindende. Hun forklarer, at det var for at give både medier og studerende den bedste mulighed for at se hinanden an og finde den bedste aftale i løbet af åbent hus-ugen. Den praksis ser hun dog ikke grund til at holde fast ved frem til på onsdag.
»Jeg har til sidste fløjt forsvaret, at de ikke var bindende i sidste uge. Men nu er det løb kørt, fordi alle har været til åbent hus. Det giver ikke mening at stå ved det, efter at fristen for at indsende ansøgninger til medierne også udløb klokken 11 i dag,« siger hun.
Som en konsekvens af de mange forhåndsaftaler har langt færre studerende end tidligere i år sendt en ansøgning. Ifølge Pia Færing er der kun blevet sendt cirka 400 ansøgninger i år, hvor der tidligere plejede at blive sendt op mod 1.800 ansøgninger i alt.
»Mange har slet ikke søgt, og nogle har kun sendt en enkelt ansøgning, fordi mediet ville have, at de skulle gøre det. Jeg har aldrig set så mange med kun én eller helt uden ansøgning,« siger hun.
Samtidig har flere medier allerede meldt ud, at de ikke møder op til onsdagens Panikdag på DMJX. Det gælder blandt andet Information, der har indgået forhåndsaftaler med deres to kommende praktikanter. Aftaler, der nu kan gøres bindende. Pia Færing forventer, at endnu flere medier nu vil melde afbud til Panikdagen.
»Hele weekenden er jeg blevet presset for en oversigt over forhåndsaftaler. Men ingen har pligt til at melde dem ind, og det har været umuligt at skabe et overblik uden om rygtebørsen. Jeg kunne ikke finde nogen grund til at holde ved reglen,« siger hun.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Med fare for ikke at være faglig nok i mit indlæg, så skriver jeg følgende alligevel:
Jeg synes simpelthen ikke, at det er i orden at melde ud - og uden at gøre det til alle uddannelser - så sent. Det er ikke godt nok.
Det skaber forvirring, og for de praktiksøgende som endnu ikke har en aftale, skaber det mere en ubehagelig følelse af ikke at være god nok (som i virkeligheden handler om, at man ikke har de seriøse rundsave på albuerne, som nogle steder vil have).
Det er ikke ok. Siger det bare. Do better.
Er det ikke en regel, der kunne være vedtaget lidt før, man havde brugt weekenden på at skrive ansøgninger til medier, der formentlig allerede har lavet bindende aftaler? I løbet af ugen blev vi opfordret til at skrive ansøgninger, selvom et medie havde lavet forhåndsaftaler, for man kunne jo aldrig vide, om der var nogen, der ville springe fra. Det sker vel så ikke nu, hvor aftalerne rent faktisk er 100 procent bindende?
Praktiksøgningen har været en fadæse uden sammenligning.
For os studerende har det været uhyggeligt stressende. En panikuge hvor hverken medier, studerende eller praktikvejledere har haft føling med hvad der skete. De ansvarlige må tage konsekvenserne, og gentænke systemet grundlæggende. Det går ikke at tvinge næste runde af studerende til at deltage i det her cirkusshow.
Få styr på det.