Forhandlinger mellem DR og DJ brudt sammen

Sent i aftes brød forhandlingerne om medie-Danmarks største overenskomst - DR - sammen. »Vi har forhandlet næsten uafbrudt de seneste to døgn, men vi er ikke kommet tæt nok på hinanden,« siger DJ-forhandlingschef. Han vil ikke varsle strejke »lige nu«

I aftes lidt før midnat brød forhandlingerne om en ny overenskomst mellem Dansk Journalistforbund og DR sammen. DR-aftalen er den største i DJ og omfatter godt 1.000 medlemmer.

Forhandlingerne har kørt siden 11. april.

Hvorfor er forhandlingerne brudt sammen?

»Vi står for langt fra hinanden til, at vi har kunnet nå til enighed. Vi har forhandlet næsten uafbrudt de seneste to døgn, men vi er ikke kommet tæt nok på hinanden. Nu har vi brug for at få nye ideer for at komme videre,« siger forhandlingschef i DJ, Claus Iwersen.

Handler om fire stridspunkter

Hvor er I helt konkret for langt fra hinanden?

»Det kan ikke siges mere konkret end, at der er fire overskrifter: Økonomi, fleksibilitet, sabbat og tilstedeværelse. Når en forhandling starter, forsøger man at finde de emner, der vil være centrale, og så ser man, om man kan bøje sig mod hinanden. Men her ved midnatstid måtte vi sige, at vi stadig var så langt fra hinanden, at selvom vi forhandlede hele natten, kunne vi ikke nå en løsning.«

Onsdag var den sidste forhandlingsdag, DJ og DR havde aftalt. De har ikke aftalt et nyt forhandlingsmøde endnu.

»Det er et kendt fænomen, at en forhandling ikke altid slutter ved den aftalte tid. Det interessante er, hvordan parterne vælger at komme videre,« siger Claus Iwersen.

Kan lynvarsle strejke

Og spørgsmålet er netop, om nogen har tænkt sig at varsle konflikt i DR. Arbejdsgiverne kan vælge at varsle lockout, ligesom DJ – eller de andre fagforeninger, der også forhandler lige nu – kan varsle strejke.

Reglerne er i disse DR-forhandlinger anderledes, end de plejer, så man kan ”varsle konflikt bagudrettet”. Det betyder, at hvis nogen varsler konflikt inden den officielle deadline 19. maj – på mandag – kan der udbryde lovlig strejke eller lockout allerede 1. juni. Normalt skal der være en måneds varsel, men her kan der altså gå under to uger.

Claus Iwersen understreger, at DJ ikke har tænkt sig at varsle konflikt – lige nu.

»Vi mener, parterne har brug for en tænkepause, hvor vi hver især tænker os godt om og snakker med dem, vi nu skal og får nogle gode råd. Og så forsøger vi igen.«

DJ varsler ikke konflikt "lige nu"

Kan DJ finde på at varsle konflikt nu og her?

»Nej, lige nu kunne vi ikke finde på det. Vi mener, der er brug for en tænkepause.«

Der er officiel deadline på forhandlingerne på mandag. Hvad sker der, hvis I ikke har en aftale der?

»Der sker sådan set ikke andet, end der er sket i dag. Parterne vil skulle tage stilling til, hvad de vil gøre for at nå en aftale.«

Det er en usædvanlig forhandling, fordi man kan varsle strejke – eller lockout – med knap to ugers varsel. Hvorfor er der den konstruktion?

»Det er noget, DR primært har forhandlet med andre organisationer i huset, som har ønsket en anden deadline. Det er de nået frem til i forhandlinger. Vi ønsker de samme deadlines som de andre i huset, og derfor har vi koblet os på den aftale,« siger Claus Iwersen.

AC: Vi ved noget mere i aften

Dansk Metal og AC forhandler også med DR i disse dage. Magisterforeningens Michael Larsen er forhandlingsleder for AC's delegation og kan ikke sige så meget endnu.

»Forhandlingerne begynder at tage fart i eftermiddag, så vi ved noget mere i aften,« siger Michael Larsen.

(Opdateret 9.19: AC-forhandlingsleder Michael Larsen tilføjet)

0 Kommentarer