Elevorganisationerne fra de tre journalistuddannelser overvejer at slå sig sammen. Forslaget kom frem på KaJOs generalforsamling.
Tre uddannelser – én stemme.
Fremover skal de tre journalistuddannelser kun have en organisation. Det forslag kom frem på Kredsen af Journaliststuderende i Odenses (KaJO) generalforsamling.
Forslaget blev positivt modtaget af de omkring 70 fremmødte studerende på generalforsamlingen, der fandt sted den 4. november, og de studerende vil nu arbejde videre med idéen.
"Mange af vores uenigheder skal lægges bag os. Vi skal acceptere vores forskelligheder. Jeg synes, at det er en god idé," sagde Heidi Robdrup fra 3. semester.
Hvilken rolle, et eventuelt Danske Journaliststuderende (DJS) skal have, er stadig uvist. Først skal de andre journaliststuderende fra JR og KaJ, der begge havde repræsentanter med til generalforsamlingen, drøfte muligheden for en fællesorganisation. Derefter skal det besluttes, om DJS skal være en paraplyorganisation, eller om de tre eksisterende elevorganisationer – JR, KaJ og KaJO – skal erstattes helt af DJS.
Forud for forslaget havde journalisteleverne fra Odense netop talt om, at de tre uddannelser skal stå sammen i praktiksituationen, da det vil stille dem bedre over for branchen og Undervisningsministeriet.
"Sidste forår skulle ikke gentage sig. Men der manglede også pladser her i efteråret, og derfor ruster KaJO sig til igen at slås for praktikpladser til alle studerende," sagde formand for KaJO, Tanja Parker Astrup, i sin præsentation. Hun henviste dermed til de to foregående praktikrunder i år, hvor der har manglet henholdsvis 60 og 30 praktikpladser. Til foråret 2001 skal 250 studerende søge praktikplads – flere end nogensinde før.
"Hvad med 12 måneders praktik på alle tre uddannelser?" foreslog Marianne Kristensen, 3. semester. Men Gitte Kvist fra elevorganisationen i Århus kunne fortælle, at KaJ ikke er begejstret for den idé, da de tre uddannelser bør være forskellige.
Det fik en kort, men ophedet diskussion i gang om forskellene mellem uddannelserne.
"Vi skal ikke sidde og kaste med sten mod hinanden. Vi studerende skal stå sammen om det her! Nogle har 12, andre 18 måneders praktik," sagde Lasse Bloch fra 1. semester, som mødte generel enighed.
18 eller 12 måneder
Flere studerende foreslog at presse Undervisningsministeriet til at skære i antallet af studiepladser på de tre journalistuddannelser. Men det troede næstformand i DJ, Christian Kierkegaard, ikke på.
"Det er os, der skal presse branchen til at oprette flere praktikpladser – os i fællesskab. Der skal lig på bordet – flere studerende skal droppe ud af uddannelsen, før ministeriet vil skære ned på antallet af studerende," sagde han.
Nina Møller fra 3. semester ville have svar på, om det var den studerendes eget ansvar at kæmpe for en praktikplads på 12 måneder.
"Nej. Det er ikke rimeligt, at den studerende skal sidde til samtale og bede om 12 måneder, hvis arbejdsgiveren siger 18," sagde Tanja Parker Astrup.
Det er primært de elektroniske medier, der fastholder, at det er nødvendigt med 18 måneders praktiktid for at lære mediet ordentligt at kende.
Generalforsamlingen nåede frem til, at for at få branchen til at acceptere, at der er 12 og 18 måneders praktikanter, må eleverne fra de tre uddannelser stå sammen.
Det førte så til forslaget om en fælles elevorganisation.
Tanja Parker Astrup, 3. semester, er fortsat formand. Næstformand er Esben Würtz Sørensen – også 3. semester. Resten af bestyrelsen ser sådan ud: kasserer Thomas Richardt, 3. sem., Heidi Robdrup, 3. sem., Karen Keinicke, 5. sem., Lasse Bloch, 1. sem., Louise Degn, 1. sem., Maria Ewald, 1. sem. og Anne-Katrine Bondo, 1. sem.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.