Fordummende fagblad

Statsministeren tog det roligt. Som en spin'ende kat, der overværer mus flokkes på en blind vej. Og lad os endelig tale om spin, manipulation og flokmentalitet.

Statsministeren tog det roligt. Som en spin'ende kat, der overværer mus flokkes på en blind vej. Og lad os endelig tale om spin, manipulation og flokmentalitet. Journalisten har i sin ivrige omgang med disse fagsygdomme pådraget sig alle tre i udbrud.

Den 'uvildige rapport' om dokumentaren »Den Hemmelige Krig« (DHK) fik sidste nummer af Journalisten til at udkomme i Kristi genkomst-format. Hvordan fagbladet nåede frem til følgende, er dog en gåde: »Statsministeren førte Folketinget bag lyset. Det var der journalistisk dokumentation for i DHK.« Denne udlægning står, stærkt fremhævet, på flere sider. Men rapporten konkluderer ikke, at regeringen vildledte Folketinget. Den hævder blot, at indicierne var gode nok til, at påstanden kunne fremsættes. Rapportens forfattere slår dertil fast allerede i det indledende resumé, at man ikke har vurderet, om filmen har ret i sine påstande. I Journalisten gentages imidlertid flere steder, at ‚DHK gav tilstrækkelig journalistisk dokumentation for, at afghanske fanger blev mishandlet.‘ Undersøgerne understreger tværtimod, at netop her er én af Guldbrandsens store fejl: »Når filmen ikke kan dokumentere, at personer tilbageholdt af danske tropper senere er blevet udsat for tortur i amerikansk varetægt, kan man undre sig over, at instruktøren i filmens indledning har valgt at gøre netop påstanden om tortur til den bærende i filmen.«

DHK har altså 'intet belæg for den bærende påstand'.

Hvordan kan dette i Journalisten og andre steder udlægges som 'frikendelse' og 'blåstempling' af filmen? Det kan kun skyldes, at Politikens redaktør, DR og fagbladet tror, at dokumentar-journalistik handler om at opnå tilslutning til egne standpunkter, ikke om at blive klogere. Det er en forstemmende fordummelse af faget. Kritikere af DHK må i eget fagblad se sig udråbt til 'skødehunde' i en leder. Dertil beskyldes de for at have 'svælget i udokumenteret spin fra regeringen', ifølge Journalistens 'redaktionelle bearbejdning af rapporten'.

Intet under, at Statsministeren tog det roligt. Han gad ikke engang spin'de en ende. Med den slags fjender behøver han ingen venner.

Mads Kastrup, journalist, Berlingske Tidende.

0 Kommentarer