Fordomme i fjernsynet

 

 

I et indslag i TV2s Dags Dato fastslog en enkelt mand, at sigøjnerne stjæler og lyver. Indslaget videregav udokumenterede oplysninger om, at de fleste sigøjnere er på bistandshjælp. "Stærkt manipulerende," siger formand for foreningen Romano.

 

Pengene flyder på gulvet. Mørkhudede dåbsgæster kaster sedler foran fire sigøjner-piger, som er blevet døbt.
Tv-billederne ledsages af sigøjnermusik og af en speak:

De mange kontante symboler på velstand står i en vis kontrast til det faktum, at de færreste af sigøjnerne officielt er på arbejdsmarkedet.

I det ti minutter lange indslag i TV2s Dags Dato søndag den 26. januar fik knap en million danske tv-seere bekræftet deres værste fordomme om sigøjnere i Danmark.

Sigøjneren Zoran Sajn fortæller i indslaget, at sigøjnere godt må lyve og stjæle, så længe det er over for hvide danskere.

TV2-journalisten konkluderer derfor i indslaget, at danskernes fordomme efter alt at dømme er rigtige. Journalisten siger i en speak:

En aften, som skulle bygge bro mellem sigøjnere og danske tv-seere, har tilsyneladende kurs direkte mod at få bekræftet, at de fordomme, vi måtte have, er rigtige. Du må godt lyve. Du må godt stjæle, bare du har brug for tingene.
Men kronvidnet Zoran Sajn er ikke talsmand for de danske sigøjnere – også kaldet romaer. Han er ikke valgt eller udnævnt til at repræsentere andre end sig selv.

Dags Dato kan heller ikke dokumentere, at de færreste sigøjnere er på arbejdsmarkedet, heller ikke at størstedelen af sigøjnerne er på bistandshjælp, som det bliver sagt i indslaget.

Formanden for Danmarks ældste sigøjner-forening, Romano, _Eric Støttrup Thomsen, er forarget.

"Det er et stærkt manipulerende indslag, som ikke blev lavet for at bygge bro mellem sigøjnere og danskere. Hvis TV2 havde ønsket det, så havde de ikke fået en tilfældig sigøjner til at udtale sig på vegne af alle sigøjnere," siger han.

 

Politisk korrekte ligtorne
TV2s Dags Dato, som sælger sig selv på at "præsentere et program, hvor dybde og indsigt er kendemærket", afviser kritikken.

"Dags Dato har med indslaget om sigøjnerne fulgt enhver skreven og uskreven regel om god og hæderlig journalistik. Og vi betragter det i denne sammenhæng kun som et adelsmærke, at nogen føler sig trådt på de politisk korrekte ligtorne," skriver redaktionschef på TV2 Nyhederne, Hans Peter Blicher, i et debatindlæg i Information.

Journalist Michael Pedersen, som har lavet indslaget til Dags Dato, mener, at hans kilde, Zoran Sajn, er en repræsentativ kilde for sigøjnerne.

"Det er min erfaring, at Zoran Sajns udtalelser er dækkende for, hvordan sigøjnerne tænker. Jeg opfatter ham som ekspert i at være sigøjner," siger Michael Pedersen.

– Hvorfor står Zoran Sajn alene i indslaget?

"Jeg har været i kontakt med mange sigøjnere, men det var meget svært at få nogen til at være med. Jeg forsøgte også at få eksperter med, men der var ikke nogen, der ville stå frem. Derfor vurderede jeg, at sigøjneren, som kender miljøet, var den bedste kilde."

Det er formanden for Romanoforeningen, Eric Støttrup Thomsen, som selv har sigøjnerblod i årerne, ikke enig i.

"Det er en fortærsket myte, at sigøjnere lyver og stjæler. Sigøjnere har mange sociale problemer, men det ligger ikke mere i vores kultur at lyve og stjæle, end det ligger i den danske kultur," siger han.

– Tror du ikke, at seerne kan gennemskue, at Zoran Sajn ikke udtaler sig på vegne af alle sigøjnere?

"Nej, seerne blev bekræftet i, at sigøjnere er på bistandshjælp og ikke gider arbejde, samtidig med at pengene flyder på gulvet. Indslaget prøver ikke engang at forklare, hvorfor mange sigøjnere ikke er i arbejde," siger Eric Støttrup Thomsen.

Sigøjneren Zoran Sajn er tilfreds med indslaget. Han ville alligevel ønske, at hans forklaring på, hvorfor sigøjnere lyver og stjæler, var kommet tydeligere frem i indslaget.
"Sigøjnere lyver og stjæler ikke for sjov. Vi kan ikke lide det. Vi er nødt til det, fordi vi ikke får en chance i det danske samfund," siger han.

 

Tallene findes ikke
Zoran Sajn er en af de få sigøjnere, der har haft et arbejde. Lige nu modtager han, som størstedelen af sigøjnerne, bistandshjælp, fortæller journalist Michael Pedersen i indslaget, uden at fortælle at tallene for, hvor mange der er arbejdsløse eller på bistandshjælp, er usikre.

Tallene for, hvor mange sigøjnere der er på kontanthjælp eller i arbejde, findes nemlig ikke. Det er ikke tilladt at registrere danskere ud fra etniske tilhørsforhold. Michael Pedersens tal bygger derfor på oplysninger fra Varde og Helsingør kommuner. I Helsingør og Varde bor omkring 1.000 sigøjnere tilsammen. Men det er kun en tiendedel af de i alt 10.000 sigøjnere, som man anslår bor i landet.

I Helsingør Kommune er under halvdelen af sigøjnerne på kontanthjælp, vurderer direktøren for Social- og Sundhedsforvaltningen i Helsingør, Steen Johnny Hansen. Det står i kontrast til, at Michael Pedersen siger, at "størstedelen" er på bistandshjælp.

Eric Støttrup Thomsen fra Romanoforeningen tror ikke på tallene i Dags Dato indslaget.

"Det er helt udokumenteret at så mange sigøjnere er på kontanthjælp," siger han.

Michael Pedersen mener, det er okay at sige, at "størstedelen" af sigøjnerne er på bistandshjælp på baggrund af de informationer, han havde.

"De informationer jeg har fået dels fra Helsingør, dels fra Varde og Zoran Sajn, bekræfter, at det er okay at sige det."

0 Kommentarer