
TV 2-holdet var knap så velkommen i Doha, som landsholdet var til træning i går. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
En undskyldning fra Qatars myndigheder er ikke nok.
Sådan lyder det i et protestråb fra Danske Medier og den globale organisation for den frie presse World Association of News Publishers (WAN-IFRA), efter at TV 2-korrespondent Rasmus Tantholdt og fotograf Anders Bach blev afbrudt midt i en live-sending fra Qatar tirsdag aften.
”Det, vi overværede på direkte tv, er et overgreb på den frie presse og på journalisters sikkerhed. Det er under al kritik og må simpelthen ikke ske. At VM finder sted i Qatar, der lader hånt om menneskerettigheder og slår hårdt ned på ytringsfrihed og pressens frie ord, er problematisk i sig selv,” siger Danske Mediers administrerende direktør, Mads Brandstrup, i en pressemeddelelse.
”Men når FIFA har besluttet, at fodboldbegivenheden alligevel skal finde sted i dette land, så er det også FIFAs ansvar at sikre, at journalister kan være trygge og udføre deres arbejde i fred for chikane og trusler,” tilføjer han.
Truede med at ødelægge udstyr
Rasmus Tantholdt var tirsdag aften igennem live på TV 2, da han pludselig blev afbrudt af sikkerhedsfolk i Qatars hovedstad, Doha.
De truede ham blandt andet med at ødelægge TV 2’s kamera, da de ikke mente, han havde tilladelse til at filme i det offentlige rum. Det var på trods af, at Rasmus Tantholdt fremviste sin akkreditering.
Dansk Journalistforbund har flere gange udtrykt bekymring for danske journalisters tilstedeværelse i Qatar og frarådede i kølvandet på fængslingen af to norske journalister helt at rejse dertil.
Opfordringen fra forbundet er, at man som journalist i landet tager alle de forholdsregler, man ville tage, hvis man var på vej ind i en krigszone eller et andet fjendtligt miljø.
Forbundet anbefaler, at man sikrer sig digitalt, så der ikke er adgang til indhold på computere og telefoner, og at man holder øje med, om man bliver fysisk overvåget. Og ikke mindst, at man hele tiden husker, at man kan have med kilder at gøre, der ikke bare kan rejse hjem til Danmark, når VM er overstået.
Rasmus Tantholdt fortalte efter episoden, at han havde fået en form for undskyldning i form af en kop granatæblejuice. Senere på aftenen fik TV 2 en mere fyldestgørende undskyldning, og i går blev der udsendt en officiel undskyldning fra Qatars Supreme Comittee:
”Efter at have inspiceret holdets gyldige akkreditering og tilladelse til at filme blev der givet en undskyldning til mediet af sikkerhedsfolkene på stedet, der lod dem genoptage deres arbejde,” lyder det i en udtalelse.
”Turnerings-ansvarlige har siden talt med journalisten og givet vejledning til alle parter i at respektere optage-tilladelserne, der gælder under turneringen,” står der videre.
FIFAs ansvar
Men en undskyldning fra Qatar er altså ikke nok, hvis man spørger Mads Brandstrup.
”FIFA er hovedansvarlig, både hvad angår VM i fodbold, og når det gælder journalisters arbejde og sikkerhed, mens de er i Qatar. Det er FIFA, der nu skal sikre, at episoder som i går ikke sker igen,” siger han.
Værtslandet for VM er blandt andet kendt for sit anstrengte forhold til frihedsrettigheder – ikke mindst pressefrihed. Set i det lys er Andrew Heslop, administrerende direktør for pressefrihed i WAN-IFRA, ikke overrasket over episoden.
”Mediers frihed er noget, Qatars myndigheder ikke bryder sig om, og det her forsøg på at stoppe en live-sending passer som fod i hose med deres forsøg på at kontrollere og skabe fortællingen om den slutrunde,” siger Andrew Heslop i en udtalelse.
”I et overivrigt forsøg på at påtvinge deres meget restriktive mediepolitik har Qatars myndigheder vist deres hånd, og Fifa må handle for at sikre, at det ikke gentages,” tilføjer han.
Vil undgå kritik
De seneste uger og måneder op til slutrunden har der været adskillige eksempler på Qatars anstrengte forhold til medier og journalister.
Qatar har advaret journalister mod ”upassende dækning”, hvilket vil sige, at der ikke må filmes på private områder og i private hjem uden ejerens tilladelse.
To norske journalister blev sidste år fængslet, og et efteruddannelseskursus for danske journalister i Qatar blev for nyligt aflyst i sidste øjeblik, fordi myndighederne ikke ville give grønt lys til det.
Senest er det kommet frem, at hackere med forbindelse til Qatar har hacket britiske journalister, der er gået kritisk til værtslandet.
Qatars ageren op til VM-slutrunden, der fløjtes i gang på søndag, er et godt eksempel på den voldelige drejebog, som diktaturer og autoritære stater følger, når de lykkes med at få tildelt værtskabet for en international sportsbegivenhed, som hele verdens øjne retter sig mod. Det sagde Adam Scharpf, der forsker i netop det felt, i sidste uge til Journalisten.
”Den måde, Qatars regime håndterer ytringsfrihed og pressefrihed på, kombineret med de anholdelser, vi har set, siger mig, at det gør alt for at undgå kritisk omtale – hvad end det så kræver,” sagde han.
Journalisten forsøger at få en kommentar fra FIFA.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.