»Fordi jeg er kvinde, bliver hvert af mine ord vendt og drejet«

Efter kritik ved VM for to år siden blev 2016 året, hvor dansk tv for første gang fandt plads til kvinder som studieeksperter på herrefodbold. »Seerne er ikke vant til at se en kvinde i den rolle. Derfor tester de dig af,« siger DR’s Arnela Muminovic

I 1915 fik kvinderne stemmeret. Derefter skulle der gå lige over 100 år, før DR og TV 2 ved det nuværende EM i fodbold fandt plads til de to første kvinder i studiet i rollen som eksperter på herrefodbold.

Det sker efter, at der ved VM i Brasilien for to år siden var  skarp kritik af de danske tv-stationer fra blandt andet Kvinfo.

DR’s Arnela Muminovic er fodboldnørd, sportsjournalist og tidligere ungdomslandsholdsspiller. Men hun er ikke i tvivl om, at hun som kvinde bliver vurderet hårdere af seerne, end mange af hendes mandlige ekspertkolleger i EM-studiet.

»Fordi jeg er kvinde, bliver hvert af mine ord vendt og drejet hjemme i stuerne. Særligt de første gange jeg var på skærmen. Og det kan jeg på en måde godt forstå. Jeg er ikke en kendt mandlig spiller eller træner, og seerne er ikke vant til at se en kvinde i den rolle. Derfor tester de dig af,« siger Arnela Muminovic og uddyber:

»Sådan var det også de første gange, jeg var ude som reporter til kampe i Superligaen. Spillerne testede mig af, og de slappede først af efter de første spørgsmål, da de kunne mærke, at min faglighed er i orden,« siger 28-årige Arnela Muminovic.

Vil ikke vælges på grund af sit køn

Hun blev uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2014 og har siden arbejdet som freelance fodboldjournalist for blandt andet Ekstra Bladet. Da hun skulle i praktik som journalist, søgte hun kun sportsstillinger.

»Jeg har gået målrettet efter at blive fodboldjournalist lige siden folkeskolen. Det har altid været min drøm,« siger hun.

Hun var glad, da DR’s sportschef ringede hende op tilbage i november for at høre, om hun ville medvirke som ekspert i studiet til sommerens EM i Frankrig.  

»Men jeg havde et forbehold. Jeg ville vide, hvorfor de spurgte mig. Jeg ville ikke være et DR-projekt, som kunne få dem til at se godt ud ved at have en kvinde i studiet. Jeg ville vide, hvilke kvaliteter de så i mig, og hvad jeg kunne bidrage med i studiet. Men jeg kunne hurtigt høre, at de kendte mig godt og havde fulgt mit arbejde på Ekstra Bladet og på Twitter, hvor jeg har været meget aktiv. De overbeviste mig om, at de valgte mig på grund af mine kvalifikationer og ikke på grund af mit køn,« siger Arnela Muminovic.

»Jeg er imod kønskvoter. Man skal vælge ud fra kvalitet og ikke køn. Men på den anden side er jeg glad for, at man er begyndt at kigge lidt bredere ud for at finde egnede kandidater til rollen som fodboldekspert. Af ren vanetænkning så overvejede man end ikke tidligere, om der måske var en kvinde, som kunne berige diskussionen i studiet,« siger Arnela Muminovic.

Stadig ingen kvindelige kommentatorer

Selvom DR og TV 2 nu bruger kvindelige fodboldeksperter i studiet, så er det stadig kun mænd, der fungerer som live-kommentatorer på herrekampe på alle danske tv-stationer. I Sverige har man derimod i en del år haft nogle kvindelige medkommentatorer.

»Det kommer også i Danmark, når vi får en kvinde, der er lige så dygtig som mændene eller endnu dygtigere. Så skal hun nok få chancen,« siger Arnela Muminovic.

Har du en ambition om at blive den første kvindelige fodboldkommentator på dansk tv til herrefodbold? 

»Jeg har ikke en ambition om at blive den første. Men jeg har en ambition om at gøre det til en levevej at være fodboldkommentator eller analytiker. Jeg elsker at nørde fodbold. Om det lykkes afhænger af, om jeg er dygtig nok og villig til at arbejde hårdt på at udvikle mig yderligere. Selv om jeg har fået ros, så er jeg bestemt ikke noget færdigt produkt. Jeg er en meget selvkritisk type, og jeg har ikke været lige god i alle udsendelser,« siger Arnela Muminovic.

Der har været enkelte mænd, som på sociale medier eller som her i et interview med Radio24syv har beklaget sig over brugen af kvindelige fodboldeksperter til herrefodbold. Men det har ikke påvirket hende.

»Jeg vidste godt, at den debat ville komme. Sådan er det, når kvinder kommer ind i et mandsdomineret fag og skal analysere og kommentere fodbold. Men det er ikke noget, der går mig på. Der vil altid være nogle, som er utilfredse med et eller andet,« siger Arnela Muminovic og tilføjer:  

»Jeg har heldigvis kun fået positive tilkendegivelser fra journalister, eksperter og kommentatorer, der har været i branchen i mange år, og som har skrevet til mig. Deres ros betyder selvfølgelig meget. Men det vigtigste for mig er, at de chefer på DR, som har givet mig chancen, er tilfredse.«

Forkærlighed for Viborg og Bayern München

Arnela Muminovic har som tidligere nævnt ikke kun en formidlingsbaggrund. Hun har også en fodboldkarriere bag sig som tidligere ungdomslandsholdsspiller og angriber i den bedste række i kvindefodbold herhjemme.

Men flere knæskader har fået hende til at drosle fodboldkarrieren lidt ned, så hun nu spiller i Sundby Boldklub i den næstbedste række.  

Hun er født i Bosnien, men kom til Danmark som fire-årig i 1992, da hendes familie flygtede fra borgerkrigen. Hun er vokset op i Viborg og har derfor en særlig forkærlighed for det lokale fodboldhold samt tyske Bayern München. En kærlighed hun tidligere har fortalt Journalistens læsere om.

Og hun svarer uden betænkningstid, når man spørger hende, hvem der vinder EM.

»Det gør Tyskland« 

4 Kommentarer

Peter Jensen
3. JULI 2016
Langt ude - Hvornår bliver
Langt ude - Hvornår bliver faglighed eneste kriterie man vælger på - hvornår begynder kvinder at sige "Stop" til den påtvungne ligestilling (hvor kvinder groft forfordeles)???
Andreas
28. JUNI 2016
Helt enig med ovenstående.
Helt enig med ovenstående. Stærk tilføjelse til EM-studiet!
Thomas
28. JUNI 2016
Hun er latterligt dygtig. Hun
Hun er latterligt dygtig. Hun er dygtig i forhold til det taktiske aspekt af fodbold og derudover er det meget tydeligt, at hun har gjort sit arbejde; hun ved utroligt meget om de forskellige spillere og de forskellige hold til EM; deres tidligere kampe, deres spidskompetencer, deres historie.

Derudover synes jeg slet ikke, at hun er stiv i betrækket. Jeg synes, at hun fangerjargonen i studiet super godt. Især er det let at bemærke, at Junker har stor respekt for hende, og jeg synes, at de to har komplementeret hinanden suverænt.

Mange tak for en god dækning.
Anders Hede
28. JUNI 2016
Hun gør det sådan set ok. Hun
Hun gør det sådan set ok. Hun er dog også noget stiv i det. Men man kan godt se og høre hun ved rigtig meget.

Det største problem er at hun for de fleste virker totalt ukendt og det ser underligt ud ved siden af 2-3 koryfæer, så det kommer virkelig til at virke som at man ville have en kvinde bare for at have en kvinde.

Måske bliver det bedre efter nogle år. For det værste vil være hvis man bare føler der skal være en politisk korrekt kvote hver gang med nye ukendte kvinder hver gang. Man har jo heller ikke nye ukendte mænd med, men jeg er med på at man skal starte et sted.

Luna Christofi kan de fleste fodboldfans anerkende for hun har været der så længe og har demonstreret enorm klasse mange gange. Sådan kan det også gå for enkelte kvinder, men jeg vil være ked af at se en masse ukendte eksperter år efter år.

Og det er ikke kønsdiskriminerende. Ukendte mænd vil også føles fejlcastet indtil de er blevet kendte. Og man ser også meget sjældent nye ukendte mænd. Vi har det bedst med dem vi på en eller anden måde kender.

Muminovic skal smile og slappe mere af, så bliver hun god. Hun har mere potentiale end de andre nye.