Forbundssvindel med journalistpris

  KENYA. De festklædte journalister griner højlydt over den engelske ambassadørs tale. Sir Edward Clay beskylder med bidende sarkasme den kenyanske regering for korruption i milliardklassen. Så kommer aftenens næste punkt: Den kenyanske pendant til Cavling-prisen. »Og vinderne er... « Næ, ikke alligevel.

KENYA. De festklædte journalister griner højlydt over den engelske ambassadørs tale. Sir Edward Clay beskylder med bidende sarkasme den kenyanske regering for korruption i milliardklassen.

Så kommer aftenens næste punkt: Den kenyanske pendant til Cavling-prisen.

»Og vinderne er… «

Næ, ikke alligevel.

Hvert år står det kenyanske journalistforbund (KUJ) bag overrækkelsen af præmier til de bedste journalister inden for en lang række kategorier. I år havde et dommerpanel møvet sig igennem 700 artikler, radioindslag og tv-programmer for at finde vinderne.

Men da chefdommer Barrack Muluka begynder at læse vinderne op, hiver KUJs generalsekretær, Ezekiel Mutua, mikrofonen ud af hånden på ham. Han har en anden liste med andre navne.

Journalisterne så korruption for åben mikrofon den aften – noget, de fleste fandt uendeligt pinligt at se i egne rækker.

At KUJ valgte andre vindere end dommerpanelet, viste sig at være det mindst kompromitterende. Forbundet har også taget til sig af de penge og andre præmier, som vinderne skulle have haft.

Clifford Derrick Otieno, som vandt i kategorien 'Overall Journalist of the Year', skulle have haft 80.000 kroner i præmie, men har kun fået 23.000.

Priserne er sponsoreret af den britiske regering, af flere FN-organisationer og en række store private virksomheder.

I protest over korruptionen i KUJ har ni journalister afleveret deres priser tilbage. Både bagmandspolitiet og Centralbanken undersøger nu, hvor omfattende svindlen har været.

Imens øver KUJ sig på noget, der kunne ligne en kategori til næste års prisuddeling – Ringeste Forbundsledelse.

Lige nu ved ingen rigtig, hvem ledelsen er. Den gamle ledelse holder fast i, at den stadig sidder ved magten. Andre medlemmer af KUJ siger, at de lovligt har valgt en ny ledelse.

På KUJs hjemmeside står der hverken noget om ledelseskonflikten eller korruptionsskandalen.

0 Kommentarer