Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
08:46 07.12.2022 Anna Sol Jørgensen

For mange Mike og for negativt billede af hajer: Nyt studie kritiserer populært haj-program

For mange Mike og for negativt billede af hajer: Nyt studie kritiserer populært haj-program

Der er for meget fokus på hajangreb og for lidt fokus på, hvad hajer betyder for økosystemet, mener forskerne. Andrea Comas/Reuters/Ritzau Scanpix

Der er flere hvide mænd med navnet Mike, end der er kvinder, der udtaler sig i Discoverys populære haj-program ’Shark Week’. Samtidig tegner programmerne et for negativt billede af hajer.

Det er konklusionerne i et nyt studie udgivet af Public Library of Science, der har gennemgået hundreder episoder af ’Shark Week’, der er blevet sendt mellem 1988 og 2020.

”Når der er hundredvis af mennesker med en anden hudfarve, der arbejder med det her område, og når mere end halvdelen af feltet er udgjort af kvinder, er det måske ikke et tilfælde, at kun hvide mænd medvirker,” siger David Shiffmann, konservator ved Arizona State University og medforfatter til undersøgelsen, til Washington Post.

90 procent af de 229 eksperter, der har medvirket i ’Shark Week’ er hvide, og omkring 78 procent er mænd, fremgår det af undersøgelsen.

Samtidig kritiserer forskerne bag undersøgelsen, at ’Shark Week’ indeholder flere historier om hajangreb, der får hajer til at fremstå som frygtindgydende fremfor at beskrive hajer som ”ærefrygtindgydende” og vigtige for økosystemet.

SENESTE NYT

Flere nyheder