For langt mellem ideal og virkelighed

De færreste journalister føler, at de i deres daglige arbejde lever op til egne idealer. Alligevel arbejder de mere, end de bliver betalt for, og de sætter arbejdet højere end deres eget helbred. Det viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse.

De færreste journalister føler, at de i deres daglige arbejde lever op til egne idealer. Alligevel arbejder de mere, end de bliver betalt for, og de sætter arbejdet højere end deres eget helbred. Det viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse.
Det viser en undersøgelse, som er lavet af en forskergruppe på baggrund af besvarede spørgsmål fra mere end 2.000 journalister. Det er forskere fra Syddansk Universitet og samfunds-analyseinstituttet CASA, der står bag undersøgelsen.
Undersøgelsen bliver offentliggjort i en bog med planlagt udgivelse foråret 2009, men allerede på Fagfestival 08 søndag den 9. november vil forskerne bag undersøgelsen fremlægge foreløbige resultater.

Journalister oplever et stort gab mellem deres egne idealer og så den virkelighed, de dagligt møder. Idealer som 'at levere et produkt af høj kvalitet' eller 'at videregive objektiv information' vægtes højt af journalister, men relativt få oplever, at det er det, de gør i det daglige arbejde.
At høje idealer kan være et problem er overraskende i forhold til gængse teorier om emnet.
»Ifølge teorierne vil medarbejdere blive motiverede af at have idealer. Det gælder også for journalister, men det viser sig også, at når afstanden mellem ideal og virkelighed bliver for stor, så får det en direkte modsat effekt. Så rammer idealet som en boomerang,« fortæller Signe Pihl-Thingvad.

Den store afstand mellem ideal og virkelighed bliver genkendt af tillidsfolk på arbejdspladserne.
»Sagt med et billede, så opfatter journalister selv, at de arbejder i håndværksslagteren, selv om de måske i virkeligheden arbejder i Netto,« siger Lene Sarup, tillidsrepræsentant på Fyens Stiftstidende.

Klaus Henriksen har mange års erfaring i branchen både som underviser, leder og konsulent omkring ledelse og medarbejdertrivsel. Han nikker også genkendende til billedet af de uopnåede idealer.
»Når jeg møder nogle af de mange studerende, jeg har undervist på RUC, så er de ofte præget af en resignation og desillusion over, at journalist-arbejdet ikke var, som man havde forventet. Den dejligt naive tilgang til faget – at man skulle beskrive verden, for at gøre den til et bedre sted – har jo ikke så sindssygt meget med virkeligheden at gøre,« fortæller Klaus Henriksen.

Læs hele artiklen i fagbladet Journalisten.

Resultaterne fra CASA og SDUs undersøgelse bliver fremlagt af forskergruppen på DJs Fagfestival søndag den 9. november klokken 12.

0 Kommentarer