
Freelancejournalisten Ahmad Walid Rashidi sætter igen kursen mod Afghanistan, hvor han vil forsøge at udbrede kendskabet til de dårlige vilkår, som journalister i landet arbejder under. Foto: Privat
”Jeg har arbejdet i Afghanistan i 10-12 år, og jeg aldrig set Afghanistan på denne måde før. Informationskontrollen er ekstrem. Der er ingen journalister, der har gode arbejdsforhold, og dem, der forsøger at skrive kritisk, gør det med livet som indsats.”
Ordene kommer fra den dansk-afghanske freelancejournalist Ahmad Walid Rashidi, som lige nu befinder sig på Frederiksberg. Men senere i dag går turen igen til Kabul i Afghanistan.
For han hverken kan eller vil holde sig væk fra det land, han er født i. Også selvom det kan være med livet som indsats.
Det mærkede Ahmad Walid Rashidi på egen krop i august sidste år, da han sammen med en kollega blev tævet af Taliban og sad fængslet i fire dage.
Efterfølgende fik TV 2, som han var på opgave for, ham ud af landet. Men det varede ikke mange dage, før han igen satte kursen mod Afghanistan.
De sidste knap seks måneder, hvor han har opholdt sig i landet, har han oplevet, hvor dårlige arbejdsforhold journalister har.
”Jeg vil gerne støtte de afghanske medier og journalister, da de befinder sig i en horribel situation. Det har jeg selv oplevet det sidste halve år, hvor jeg har arbejdet i landet,” siger han.
Mere specifikt vil han grave sig ned i historier om journalister, som lige nu sidder fængslet i Afghanistan.
The Afghans
Ahmad Walid Rashidi har stiftet nyhedstjenesten The Afghans.
The Afghans holder til i Kabul og består af 38 afghanske journalister. 26 af dem er kvinder.
Nyhedstjenesten har som formål at formidle troværdige historier og information.
”Der sidder en amerikansk dokumentarist i fængsel, hvilket han har gjort siden august sidste år. Og for få måneder siden blev en afghansk-østrigsk journalist anholdt., Han sidder stadig i fængsel.”
”De historier vil jeg samle op, for det forlyder, at de begge havde alle de rigtige papirer. I stedet tyder det på, at de var i gang med kritiske historier, som Taliban ikke ville have frem i lyset, siger Ahmad Walid Rashidi.
Skal stå skoleret for Taliban
Ahmad Walid Rashidi tager også til Afghanistan for at fortsætte med projektet The Afghans, som han er medstifter af.
The Afghans er et mediehus, hvis formål er at formidle frie og uafhængige nyheder til afghanerne. Med praktikanter og trainees er der 38 ansatte i medievirksomheden – 26 af dem er kvinder.

”Vi arbejder under svære vilkår og skal træde på glasskår konstant.”
”Så længe vi laver noget, der ikke sætter talibanerne i dårligt lys, kan man bedre samarbejde. Men laver man noget, som sætter dem i et dårligt lys, skal man træde meget, meget varsomt. Du kan regne med, at der kun går et par timer efter udgivelse, før de står foran din dør og kræver, at du redegør for det.”
En anden årsag til Ahmad Walid Rashidis Afghanistan-tur er netop, at han skal stå skoleret for Taliban. For tre dage siden fik The Afghans kontor nemlig besøg af FN, der kom for at vise deres støtte og engagement, fortæller han.
”Kort efter kom der besked fra Taliban, som ville have, at jeg mødte op hos dem på grund af besøget. Vi snakkede om kvinderettigheder og det at være kvindelig journalist i Afghanistan. Det er ikke et møde, vi har holdt skjult, og Taliban var blevet inviteret også.”
Er det et møde, du er nervøs for?
”Ja, selvfølgelig er jeg lidt nervøs. Men det er noget, jeg skal gøre. Møder jeg ikke op, så har de allerede truet med, at de vil tage mine lokale kolleger, indtil jeg møder op. Jeg skal stå fast på, at mødet ikke har været hemmeligt, og at de var blevet inviteret. Jeg vil prøve at spille med åbne kort.”
At spille med åbne kort i nutidens Afghanistan kan være lidt af et sats. For landet har forandret sig voldsomt, siden Taliban for halvandet år siden igen overtog magten i landet.
En mindre, men synlig ting som cowboybukser er ifølge Ahmad Walid Rashidi fortid i gadebilledet. De er blevet erstattet af traditionelle, lange gevanter, som er udtryk for en stemningsændring i landet.
Men det er en ændring, som danskerne ikke hører nok om, fordi det er svært for en freelancejournalist som Ahmad Walid Rashidi at få hul igennem i det danske mediebillede.
”Det er svært at slå igennem – der er simpelthen for meget Ukraine. Jeg synes, at medierne har politiseret vores sympati og fokus, og det er selvfølgelig gået ud over Afghanistan. Et land og et folk, som vi i Danmark har givet liv for og delt vand med i 20 år.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.