“For dårligt, TV2”

Overlæge angriber tv-stationen for at falde på knæ for Sundhedsstyrelsen. TV2 afviser, men forstår samtidig ikke, at det statslige organ klagede over indslag med grædende dreng, der var evakueret fra Libanon.En af landets eksperter i behandling af psykiatriske patienter kritiserer både Sundhedsstyrelsen og TV2 for deres håndtering af sagen om den lille dreng, der græd for åben skærm, da han var evakueret hjem fra Libanon.

Overlæge angriber tv-stationen for at falde på knæ for Sundhedsstyrelsen. TV2 afviser, men forstår samtidig ikke, at det statslige organ klagede over indslag med grædende dreng, der var evakueret fra Libanon.

En af landets eksperter i behandling af psykiatriske patienter kritiserer både Sundhedsstyrelsen og TV2 for deres håndtering af sagen om den lille dreng, der græd for åben skærm, da han var evakueret hjem fra Libanon.

»Sundhedsstyrelsen skulle aldrig have klaget over TV2. Og TV2 skulle ikke have bøjet sig for kritikken og beklaget sit indslag,« lyder det fra overlæge i psykiatri Jørgen Nystrup. Han er ledende overlæge på Roskilde Amtssygehus og var gennem otte år formand for Rehabiliteringscentret for Torturofre der behandler folk med alvorlige traumer.

22. juli tog Sundhedsstyrelsen det usædvanlige skridt at klage til både TV2 og Pressenævnet, fordi TV2 Nyhederne havde bragt et interview med en 11-årig dreng, der netop var kommet hjem fra Libanon med sin familie. I et langt klip begyndte drengen at græde og sagde, at det hele havde været meget slemt.

Klagebrevet var underskrevet af medicinaldirektør Jens Kr. Gøtrik, der skrev, at TV2 med interviewet havde brudt god presseskik. Som læge konkluderede han desuden, at indslaget kunne være med til at traumatisere drengen. Nogle dage efter trak TV2-direktør Per Mikael Jensen indslaget tilbage med en beklagelse.

»Det her er under al kritik og fagligt meget angribeligt,« siger overlæge Jørgen Nystrup. »Vi så en sund dreng blive interviewet af en nænsom journalist, og så græd han lidt. Og det vil medicinaldirektøren have forbudt. Han vil gøre noget helt normalt til noget, der skal tabuiseres, forbydes og gemmes væk. Men sandheden er, at hvis man har oplevet noget slemt, skal man have det ud af systemet, og det gør man blandt andet ved at græde og tale om det. Og det tager hverken drengen selv eller seerne skade af.«

»Derfor er jeg også uforstående over for, at TV2 trækker indslaget tilbage. Jeg savner faglige argumenter og spørger, hvad det er for en opportunisme, der får en direktør til at bøje sig for lidt kritik.«

TV2s direktør, Per Mikael Jensen, afviser at have lavet knæfald for en statslig smagsdommer:

»Jeg er hverken læge eller psykiater, og vi beklagede ikke indslaget, fordi det var Sundhedsstyrelsen, der reagerede. Jeg så det som journalist og tænkte instinktivt, at indslaget gik over grænsen og tenderede følelsesporno. Selvfølgelig skal vi interviewe børn, men vi skal bare passe på.«

TV2s nyhedschef, Michael Dyrby, er enig i, at indslaget var forkert, men forstår samtidig ikke, at Sundhedsstyrelsen blander sig:

»Vi kunne godt have bragt det klip, hvis man i øvrigt havde fået noget mere at vide om, hvad drengen havde været igennem. Desværre blev grædescenen mest brugt som effekt, og det var problemet. Ud over det undrer jeg mig over, at medicinaldirektøren går ud og klager over os. Jeg ser med spænding frem til, at Sundhedsstyrelsen begynder at undersøge alle andre medier. De vil få nok at kigge på.«

Det er ikke lykkedes Journalisten at få kontakt til medicinaldirektør Jens Kr. Gøtrik, der holder ferie.

 

0 Kommentarer