Der er sket en mindre revolution inden for dansk pressefotografi, siger Per Folkver, der har fundet de bedste billeder til Pressefotografforbundets 100 års jubilæumsbog. Bølgen af internationale priser er ebbet ud, men nye talenter er på vej, siger han.
Mere personligt. Tættere på. Flere følelser. Dansk pressefotografi har de seneste 30 år været gennem en voldsom udvikling. I stedet for kun at levere hurtig og præcis dokumentation, er fotografer i dag ofte medfortællere, der tager stilling til den virkelighed, de skildrer.
Det fortæller Politikens fotograf Per Folkver i det nye nummer af Journalisten.
Selv om det fortsat er pressefotografens varemærke at kunne gå ind ad en dør og fastholde noget vigtigt på 10 minutter, så handler pressefotografi i dag om meget mere.
»Fotograferne vil gerne et spadestik dybere. De kigger ikke kun på billedets egen formmæssige logik, men også hvad det skal bruges til. Det vil sige, de tager politisk stilling og følelsesmæssig stilling,« forklarer han.
Det skift gælder faktisk hovedparten af bogens fotos fra de seneste 20 år. For eksempel Claus Bjørn Larsens fotos af albanske flygtninge, der vandt World Press Photo i 1999, Lars Bechs farvestrålende serie fra den socialdemokratiske højborg Langenæs i Aarhus og Jonathan Bjerg Møllers sort-hvide fotos af oversvømmelserne i Bangladesh 2009.
»Med de to seneste generationer har vi fået nogle pressefotografer fra Journalisthøjskolen, der har lært at tænke sig om. Der er sket en mindre revolution. De vil ikke kun dokumentere. De vil også sætte sig ind i verden.«
Og bredden er blevet større, mener Per Folkver. Fra point and shoot til billeder, der nærmer sig kunstfotografi.
Det gælder for eksempel Casper Dalhoffs fotoserie fra Sølund, Danmarks største institution for udviklingshæmmede.
»Hvis man skal skære det ud i pap, så kan man jo ikke se hvad billederne forestiller,« siger Per Folkver og griner idet han peger på en udviklingshæmmet, sidder på en gynge.
»Men billedet er hamrende godt formidlet og så viser det, at pressefotografi i dag ikke kun handler om at fotografere handlinger – men også følelser.«
Med etableringen af fotojournalistuddannelsen på Journalisthøjskolen kom generationen med Joachim Ladefoged, Claus Bjørn Larsen, Nicolai Fuglsig og Jan Grarup, der sammen med Jan Dagø og Tine Harden vandt de den ene internationale fotopris efter den anden. Pludselig var Danmark i verdensklasse og der blev talt om The Danish Wave.
Men det er slut nu, siger Per Folkver.
»De unge varyler, der dengang tog ud i verden og vandt priser for deres sort-hvide fotos, er jo blevet satte. De har ikke tid til at rejse så meget, fordi de skal til børnefødselsdage.«
Men det skal nok vende, lover Per Folkver.
»Der skal nok komme en ny generation, der gør det på deres egen måde,« siger Per Folkver og peger blandt andre på freelancerne Mads Nissen og Carsten Snejbjerg.
Per Folkver og billedresearcher Anne Cornelius har besøgt biblioteker, lokalhistoriske og fotografer i hele landet for at finde billeder til jubilæumsbogen. Desuden har en del pressefotografer på eget initiativ kontaktet Per Folkver for at give deres egne fotos en varm anbefaling.
»Du kan satanme tro, at de har ringet og mailet mig. Heldigvis. Det tager jeg som en stor cadeau til projektet.«
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kære Per Folkver!
Tillykke med udgivelsen af jub ilæumsbogen, som jeg glæder mig meget til at læse. Jeg er overbevist om, du har haft en sikker hånd i udvælgelsen af de bedste billeder, men med hensyn til din beretning om udviklingen inden for dansk pressefotografi, er jeg nødt til at komme med en korrektion.
Du skriver:
"Med etableringen af fotojournalistuddannelsen på Journalisthøjskolen kom generationen med Joachim Ladefoged, Claus Bjørn Larsen, Nicolai Fuglsig og Jan Grarup, der sammen med Jan Dagø og Tine Harden vandt de den ene internationale fotopris efter den anden. Pludselig var Danmark i verdensklasse og der blev talt om The Danish Wave."
Af de her nævnte er det kun Nicolai Fuglsig, der er uddannet på Journalisthøjskolen. De øvrige er alle uddannet på en erhvervsuddannelse under Aarhus Tekniske Skole - omend i et fint samarbejde med Danmarks Journalisthøjskole. Det samme gælder for en række billedredaktører og -chefer som fx. Søren Lorenzen, Niels Hjerrild og Claus Lunde - og for øvrigt også for underviserne på fotojournalistuddannelsen, Søren Pagter og Mads Greve.
Der er al mulig grund til at være stolt af niveauet på fotojournalistuddannelsen, men det var de nye fotografer fra erhvervsuddannelsen, der kom til at gøre en forskel.
Venlig hilsen
Gunner Byskov
Medieskolerne i Viborg