Folketidende vil vinkle flygtningekrisen lokalt

Lolland-Falsters Folketidende har haft flygtninge på forsiden hver dag siden søndag. Avisen prøver at finde egne lokale vinkler. »Jyllands-Posten havde fire mand ude til en reportage fra motorvejen første nat, og det kan vi jo slet ikke matche,« siger nyhedsredaktør David Arnholm

100 flygtninge nægtede onsdag morgen at forlade et tog fra Tyskland på jernbanestationen i Rødbyhavn. Senere skal flygtningene overraskende få lov at fortsætte deres bevægelse mod ikke mindst Sverige i privatbiler. For TV 2, DR, Aftenposten og SVT lever historien lige her. 

De udsendte fra de store medier tripper på tæerne for at få et blik over skuldrene på sværmen af politibetjente. Men kun en enkelt mand fra lokalradioen Sydhavsøerne er til stede for de medier, der normalt dækker det hjørne af riget, hvor der i disse dage skrives danmarkshistorie.

Lokalavisen Lolland-Falsters Folketidende er ingen steder at se – selv om avisen anerkender, at historien er kæmpestor.

»Historien rummer kernen af en af tidens store politiske diskussioner om, hvorvidt Danmark skal lukke sig om sig selv. Om vi er en del af Europa og verden. Og det kan være en akademisk diskussion for mange mennesker, men pludselig er de her, og så bliver man nødt til at tage stilling,” siger David Arnholm, nyhedsredaktør, Lolland-Falsters Folketidende.«

For journalist Steffen Nielsen, Lolland-Falsters Folketidende, slog omfanget af historien ham allerede søndag aften, hvor det første store hold flygtninge ankom.

»Det mest specielle var at være i Rødby på et hotel, hvor en stor gruppe af flygtningene forlod hotellet for at drage videre. Det er jo ikke hver dag, hundredvis af mennesker går ned langs motorvejene på Lolland. Det var ekstraordinært,« siger han.

Men:

»Udfordringen for os er at finde historier og vinkler, som vores læsere ikke har set i tv eller hørt i radioen. Historien er massivt prioriteret andre steder. Jyllands-Posten havde fire mand ude til en reportage fra motorvejen første nat, og det kan vi jo slet ikke matche,« siger David Arnholm.

Massiv lokal dækning

Lige siden søndag aften har avisen alligevel haft bærende forsidehistorier med flygtninge.

»Vi har virkelig prioriteret det her,« siger Steffen Nielsen, der har været lokalavisens primære journalist på historien fra dag et.

»Vores læsere forventer, at vi er tæt på dem. Det er en god lokal historie, fordi det foregår lige her og nu, og fordi folk taler om det og er påvirkede af det. Både følelsesmæssigt, men også praktisk i forhold til motorveje og færgeoverfarter. Det har en klar lokal relevans ud over den internationale væsentlighed,« siger Steffen Nielsen.

Han kunne som en af de første skrive om den private transport af flygtninge til Sverige og gøre det samlede antal op. Et scoop.

»Nyhedsmæssigt er jeg meget glad for artiklen om de 180, der blev smuglet til Sverige. Der lykkedes det os at finde en historie og nogle kilder, som de andre medier ikke havde,« siger Steffen Nielsen.

Nyhedsredaktør David Arnholm er også stolt af de fotos, avisens fotograf Claus Hansen har taget af begivenhederne. Et billede med en politibetjent, der holder et lille barn i hånden, er tilbudt verdenspressen via billedbureauet Reuters.

En lokal flygtning

Imens yderligere to tog ankom med cirka 200 flygtninge til Rødbyhavn i løbet af onsdagen, har Steffen Nielsen sat en aftale op med en flygtning fra Syrien, som kom til Danmark for 17 måneder siden og fik asyl.

Historien skal vise de lokale, hvordan det egentlig er at komme til Danmark og deres by.

»Idéen er at lave noget baggrund, som samtidig er lokalt, fordi han er bosat her nu. Jeg håber, han kan give et indblik i, hvordan det er at komme hertil, og hvorfor flygtningene ikke stoler på myndighederne,« siger Steffen Nielsen.

På sprogskolen i Maribo fortæller den syriske flygtning, som gerne vil forblive anonym, Steffen Nielsen, at flygtninge er bange for politiet, fordi de var voldelige mod dem i Syrien.

Det er vigtigt for hele historien, siger han. Avisen kan nu forklare læserne, hvorfor flygtningene ikke vil i kontakt med dansk politi. Perspektivet er i det hele taget vigtigt for lokalavisen.

»Jeg synes, vi gjorde det godt med dækningen af urolighederne ved en demonstration tirsdag. Vi kunne for eksempel sagtens have fokuseret mere på, at nogle betjente skubbede til nogle demonstranter, men i virkeligheden forløb det ret udramatisk det meste af tiden. Vi sætter nogle proportioner på det, hvor vi ikke overdramatiserer. Og det, mener jeg, er vigtigt,« siger Steffen Nielsen.

Vi når et mætningstidspunkt

Da mørket onsdag aften lægger sig over Rødbyhavn, står der stadig to tog fyldt med 250 flygtninge på skinnerne.

Først da lokalavisens fotograf er taget hjem, opgiver politiet at holde flygtningene i togene. De strømmer ud i private biler og bliver kørt væk.

Snart er verdenspressen også væk.

»Jeg tror, vi når et mætningspunkt på et tidspunkt. Det er dog bestemt passende, at det lige nu fylder så meget, som det gør. Der er også andre ting, der for folk på Lolland-Falster er lige så vigtige. Og dem skal vi også fokusere på,« siger Steffen Nielsen.

0 Kommentarer