search

Folkedomstolens dårlige smag i munden

Da DNA-prøver onsdag frifandt Jan Lindholm Mikkelsen for mordet på Maria Møller Christensen, pegede pilen pludselig på mediefolk, advokater, politikere og den almindelige mand på gaden, der stilfærdigt har set til, at en sigtet indirekte blev kendt skyldig uden retssag.

Da DNA-prøver onsdag frifandt Jan Lindholm Mikkelsen for mordet på Maria Møller Christensen, pegede pilen pludselig på mediefolk, advokater, politikere og den almindelige mand på gaden, der stilfærdigt har set til, at en sigtet indirekte blev kendt skyldig uden retssag.

Ekstra Bladet har gået forrest med den udleverende optrævling af den tidl. sigtedes privatliv, og chefredaktør Poul Madsen kæmper nu alt, hvad han kan, for at forklare og bortforklare. Og juridiske eksperter og journalistiske sværvægtere påpeger det problematiske i sagens dækning og den manglende beskyttelse af den tidligere sigtede.

Ekstra Bladet har givetvis ikke gjort noget ulovligt. Og det er ikke helt i samme skala som da selv samme avis under Plejebo-sagen kendte den sigtede skyldig på spisesedlerne under overskriften: "Hun er skyldig".

Men – god presseskik kan det ikke være. Det er på nutidig dansk: Dårlig stil! Argumenterne er åbenlyse, og det må i den sidste ende gøre indtryk på chefredaktøren, at høre Jan Lindholm Mikkelsen udtale sig ved konfrontationen med forsiden, hvor han ved siden af sit opfotograferede billede udråbes som "Genert og pigesky". Som han så rammende sagde til TV-Avisen: "De skulle vide, hvad det gør ved folk".

Det er dog kun den ene side af sagen. For hvor var de mange eksperter, da hetzen mod den tidligere sigtede kørte over spisesedlerne? Hvor var de kritiske journalister? Og hvor var vi politikere for den sags skyld? Jeg synes ikke, der lød mange kritiske røster, mens politiet ventede svaret på DNA-prøverne.

Jeg synes, det er på sin plads, at vi alle ser lidt indad efter denne sag. Det er påfaldende, at den eneste kritik af den sigtedes behandling, der nåede overskrifterne, var Marias far, der manede til besindelse og huskede på, at den sigtede var uskyldig til det modsatte blev bevist.

Alt imens kammede Facebook eftersigende over af lynchstemning og hævngerrighed. Nu skulle stemningen være vendt på en tallerken, kan jeg forstå, og den tidligere sigtede møder tilsvarende positiv støtte.

Mens fokus nu må rettes 100% mod den vigtige efterforskning af den uhyggelige sag i Herning, skal vi lære af sagen og huske på at hæve stemmen en anden gang, når en personhetz går for vidt.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen