»Folk har moret sig over sproget. Men sådan taler vi jo«

Gaderøverier, kritik af pressen og fest i gaderne. Københavns Politi bruger Twitter til både stort og helt småt. »Man kan jo sagtens twitte, at "de to cykler har nu stået parkeret der i to uger. Er der nogen, der savner dem?",« siger kommunikationschef Jens Harder Højbjerg.

Gaderøverier, kritik af pressen og fest i gaderne. Københavns Politi bruger Twitter til både stort og helt småt. »Man kan jo sagtens twitte, at "de to cykler har nu stået parkeret der i to uger. Er der nogen, der savner dem?",« siger kommunikationschef Jens Harder Højbjerg.

Gaderøverier. Kritik af pressen. Fest i gaderne. På Twitter er Københavns Politi flittigt begyndt at kommentere på alt stort og småt.

Hvad er det lige, I har gang i her?

»Rigspolitiet har som erklæret målsætning at undersøge mulighederne for at anvende de sociale medier. Det betyder bl.a., at Københavns Politi bruger Twitter. Og det sker meget mere operationelt,« siger Jens Harder Højbjerg, kommunikationschef i Københavns Politi.

»Vi har opdaget, at det er modtagelsen, der styrer, hvordan det fungerer. Vores brug af Twitter blev godt modtaget derude, fordi det er ægte betjente, der sidder og skriver det.«

Ligesom den gamle panserbasse, bare på nettet?

»Lige præcis. Folk har jo moret sig meget over sproget. Men sådan taler vi jo.«

Hvem tweeter?

»Alle pressebagvagter kan tweete. Dem i vagtcentralen kan. Ellers er det et par stykker i presseafdelingen. Vi har fundet ud af, at det, der virker bedst, det er bare at give los og prøve det af.«

»Da vi startede, kendte vi ikke rigtig til det. Men efter at vi havde oprettet en twitter, fik vi 4-500 followers, uden at vi overhovedet havde skrevet noget.«

»Vi havde et gennembrud under Distortion-festivalen, hvor vi twittede ting som, at folk skulle passe på hinanden derude og have en god fest,« siger Jens Harder Højbjerg.

»Vi er bl.a. begyndt at bruge Twitter i stedet for som tidligere at sende presse-sms'er ud. Det kunne nogle gange tage meget lang tid, fordi de af tekniske årsager blev sendt en ad gangen. Med Twitter kan vi sende ud til alle, samtidig.«

»Det er også noget, vi i høj grad kan bruge operationelt. Sende besked ud om, at en bro er spærret, eller at vi eftersøger en rød bil. Eller at der hænger istapper, og at folk skal passe på. Twitter kan jo bruges til både små og store ting.«

»Vi tænker også over, at Twitter er noget, vi kan bruge til det helt lokale. Man kan jo sagtens twitte, at "de to cykler har nu stået parkeret der i to uger. Er der nogen, der savner dem?" Eller "jeg står nede foran Netto, hvis der er nogen, der har behov for at tale med politiet". Der er rigtig mange muligheder.«

»Det er ny jord for os, så vi kravler stadig. Men vi kravler stærkere og stærkere,« siger kommunikationschef Jens Harder Højbjerg.

0 Kommentarer